Injekcije kortikosteroida ne pomažu teniskom laktu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Injekcije kortikosteroida neće pomoći u liječenju teniskog lakta ništa više nego placebo injekcija koja ne sadrži nikakvu aktivnu tvar, a možda će čak i usporiti oporavak, pokazalo je australsko istraživanje.

Znanstvenici su u radu objavljenom u časopisu Journal of the American Medical Association napisali da su nekoliko tjedana nakon primanja injekcija kortikosteroida ljudi manje patili od boli i imali bolju pokretljivost zgloba od onih koji su dobili placebo injekcije. No, godinu dana kasnije ti isti pacijenti zaostajali su iza palcebo grupom u vjerojatnosti potpunog oporavka.

"Upotreba injekcija kortikosteroida za razliku od placebo injekcija rezultirala je gorim kliničkim ishodom nakon godinu dana", napisao je voditelj istraživanja Bill Vicenzino sa sveučilišta Queensland u Australiji.

Teniski lakat uzrokovan je prekomjernim opterećenjem tetiva lakta i standardno se liječi nesteroidnim protuupalnim lijekovima, fizikalnom terapijom i injekcijama kortikoida.

Vicenzino je 165 osoba s teniskim laktom podijelio u četiri skupine koje su različito liječene: kortikoidima s fizikalnom terapijom, placebo injekcijama i fizikalnom terapijom, kortikoidnim injekcijama bez fizikalne terapije i placebom bez fizikalne terapije.

Nakon godinu dana među onima koji su dobivali kortikoidne injekcije 83 posto je kazalo kako se potpuno oporavilo, dok je to isto kazalo 96 posto onih koji su dobili placebo injekciju. Fizikalna terapija nije dovela do drugačijih rezultata u odnosu na skupine koje nisu išle na tu vrstu liječenja.

Istraživanje je pokazalo da je veća vjerojatnost da se simptomi vrate nakon kortikoidne injekcije. "To apsolutno potvrđuje da davanje steroidnih injekcija nije dobra ideja", kaže ortoped Allan Mishra sa sveučilišta Stanford. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter