Inina dobit mora ostati u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada planira zauzeti znacajniju ulogu u upravljanju Inom, domacom naftnom kompanijom u kojoj ima 44,75 posto vlasništva. Naime, ozbiljno razmišlja o pokretanju pregovora s vecinskim vlasnikom MOL-om o promjeni dionicarskog ugovora kako bi Hrvatska dobila znacajniju poziciju u upravljanju tom kompanijom.

Vlada ce, doznajemo, tražiti da se ostvarena dobit naftne kompanije zadrži u Hrvatskoj, odnosno reinvestira. Dobit Ine u prošloj godini bila je preko 1,8 milijardi kuna, što je za 854 milijuna kuna više nego u 2010. godini.

Reinvestiranje dobiti, na kojem ce ustrajati manjinski vlasnik Ine, predstavljalo bi samo jedan kotacic u nastojanju Vlade da se pokrene gospodarska aktivnost u zemlji, a time u konacnici smanji i nezaposlenost. Medutim, Vlada svoje namjere nece moci realizirati vec iduci tjedan na skupštini dionicara Ine.

Za 11. travnja, naime, sazvana je izvanredna glavna skupština tog poduzeca na kojoj bi se trebao promijeniti jedan madarski clan Nadzornog odbora. Iako je Vlada izrazila namjeru da je u NO-u Ine predstavljaju Slavko Linic, ministar financija i Radimir Cacic, ministar gospodarstva, njihovo ce imenovanje još malo pricekati, a time i potezi koje država, kao znacajan dionicar Ine, namjerava potegnuti.

S obzirom na to da je bivša Vlada onemogucila izbor ministara u upravljacka tijela poduzeca, birajuci nadzornike putem javnih natjecaja, potrebno je pricekati izmjene Zakona o sprecavanju sukobu interesa. Promjenama tog zakona regulirat ce se mogucnost delegiranja ministara u upravljacka tijela, a imenovanje dvojice ministra u NO Ine, prema onom što je nedavno izjavio Cacic, trebalo bi biti iznimka.

Koalicijska Vlada Zorana Milanovica, kada je rijec o Ini, povlaci poteze slicne onima koje je povlacila bivša vlast pod vodstvom Jadranke Kosor. No, posljedice tih poteza posve su razlicite. Bivša Vlada je takoder najavljivala promjenu dionickog ugovora kako bi ojacala hrvatske upravljacke pozicije u naftnoj kompaniji. Medutim, u praksi ništa nije napravila. (G. GALIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter