Inicijativa za Muzil iznijela 11 teza


U prepunoj srednjoj dvorani Doma branitelja večeras je održan razgovor o budućnosti poluotoka Muzil u organizaciji Inicijative "Volim Pulu - za Muzil" te uz prisustvo mnoštva građana i predstavnika gradske vlasti, uključujući gradonačelnika Borisa Miletića, resornog pročelnika Giordana Škuflića i predsjednika Vijeća Roberta Cveka.

Skup su otvorili Draško Ivezić i Željko Marković dajući opis društvenog konteksta cijele priče o Muzilu, da bi potom arhitekt Vjekoslav Gašparović iznio kroz video projekciju jedanaest teza u kojima se okupljenima predstavlja problematika prijedloga planiranja Muzila kako je vidi Inicijativa. Gašparović je, među ostalim, naveo da je krivnja što postojeći objekti na Muzilu propadaju na Gradu jer ih nije dodijelio civilnim udrugama, te da su prostorni planovi višeg reda od gradskih namješteni za golf koji se namjerava uglaviti kao razvojni dio grada.

- Nijedna vlast nije imala mogućnost da tako veliku površinu pripoji Puli i učini sastavnim dijelom grada, rekao je Gašparović, istaknuvši da planirano zelenilo na Muzilu u stvari nisu zelene površine već strme stijene te da golf sigurno nije od javnog značaja.

Gradonačelnik je, pak, uzvratio da mu je želja da se Pula vrati moru te da Muzil nije područje u vlasništvu Grada Pule već državno, pa Grad ne može tek tako upravljati tuđom imovinom. Miletić je obećao da golf igralište neće biti zatvoreno za javnost, te da, kako je rekao, dok je on gradonačelnik neće biti ograda na poluotoku.

Potom su se u raspravu uključili i građani koji su ipak isticali strah da će područje Muzila ostati nedostupno građanima, kao što su ostali Verudela, Zlatne stijene, Stoja i druga mjesta, te su tražili da sudjeluju u kreiranju plana za Muzil budući da se radi o ogromnom području koje nudi bezbroj mogućnosti.

Na to je Giordano Škuflić kazao da već osam godina postoji proces planiranja tog područja te da prijedloga nije bilo te je zatražio konkretne prijedloge. Članovi Inicijative kazali su potom da je jedan od konkretnih planova da se područje Muzila izuzme iz sadašnjeg planiranja te da se postojeće građevine odnosno zgrade daju na upravljanje poduzetnicima, obrtnicima, odnosno da se stave u funkciju.

Miletić je rekao da će se prijedlog koji je kvalitetan zasigurno uzeti u obzir i dodao da prostorni planovi nisu sveto pismo. Ponovio je da se na Muzilu planira cijeli niz sadržaja koji će biti u sklopu Grada Pule i koji će živjeti i funkcionirati 365 dana u godini. (N. SOFTIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter