Inicijativa Tri mora pogubna je za naš nacionalni interes!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Politička jesen otpočela je novim prijeporima i podjelama i u Europskoj uniji. Najava francuskog predsjednika Emanuela Macrona o tome kako će se, već nakon ovomjesečnih parlamentarnih izbora u Njemačkoj, krenuti k stvaranju Europe u više formata potakla je na reakciju brojne političare, vanjskopolitičke analitičare, ali i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. IDS-ov eurozastupnik Ivan Jakovčić - koji već duže vrijeme upozorava na nepotrebnost antieuropskog povezivanja hrvatske politike s mađarskom i poljskom diplomacijom - otvoreno upozorava da velike štete za Hrvatsku ne promijene li Banski dvori i Pantovčak vanjsku politiku.

- Što znači najava francuskog predsjednika Macrona o „Europi u više formata“ i kada bi se „formatiranje“ moglo provesti?

- To je logičan nastavak njegovog uspjeha na izborima kada je pobijedio s iskrenim europskim programom. Odmah nakon njegove pobjede najavio sam da se Europska unija uskoro mijenja u više brzina ili formata. Jasno je da se EU nalazi u ozbiljnoj blokadi već više godina jer veliko proširenje od prije desetak godina donijelo je puno pozitivnog, ali i problematičnog. Normalno je da zemlje utemeljiteljice Unije, prostora eurozone i Schengena žele ići dalje u stvaranju zaista jake EU.

- Hoće li, zapravo, njemački izbori 24. rujna odrediti smjer u kojem će ići EU, odnosno hoće li oni presudno djelovati na podjelu Unije?

- Njemački izbori, nakon uspjeha liberala u cijelom Beneluxu i Macronove pobjede u Francuskoj, zatvaraju ciklus pobjeda izrazito proeuropskih snaga u tim zemljama. Njemačka i Francuska uz Beneluxa i Italiju uvijek su davali smjer razvoja Unije pa će to biti i ovoga puta. Zato se Hrvatska mora odmah danas opredijeliti za taj scenarij jačanja EU jer je to naše sudbinsko pitanje. U tom smislu ponavljam da je inicijativa Tri mora pogubna za naš nacionalni interes.

- Hrvatska je privredno, ali i politički na zapećku EU, a njezinog premijera izgleda da više zanima pozicija Ukrajine u svjetskom poretku. Ima li Hrvatska uopće šanse da uđe u prvi krug, format ili brzinu EU?

- Hrvatska svakako može biti uz one koji hoće više, bolje i jake Europe. To je naš problem i naš izbor. Ja sam u tome potpuno jasan: cijelo naše gospodarstvo usko je vezano uz Njemačku, Italiju, Austriju i s tim zemljama trebamo ići dalje zajedno. Nema prave alternative. Apsurd je vezati našu politiku uz autoritarnu Poljsku i Mađarsku koji sigurno neće igrati značajniju ulogu jer su se same odrekle vrijednosti Europske unije. Siguran sam i o tome godinama govorim da trebamo svim metodama i pritiscima ući u eurozonu i schengeski prostor. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter