Informiranje udruga o samofinanciranju

Helga Može Glavan (M. ANGELINI)
Helga Može Glavan (M. ANGELINI)

S ciljem osnaživanja i umrežavanja udruga za mlade kroz edukacije i informiranje kako bi ostvarili vlastite prihode te sredstva EU-a, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizira Info-dane 2015. za organizacije civilnog društva. U suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Istarskom županijom, održat će se u pulskoj Zajednici Talijana - Circolu (Carrarina 1) od 25. do 27. ožujka.

O novom Zakonu o udrugama

- Info dani namijenjeni su svim organizacijama civilnog društva, javnim i privatnim ustanovama, jedinicama lokalne i regionalne uprave i samouprave radi što boljeg informiranja o aktualnim temama i novostima iz područja civilnog društva, edukacija te stvaranja partnerstva. U sklopu trodnevnog programa održat će se niz sastanaka, prezentacija, okruglih stolova, edukativnih i informativnih radionica te zanimljivih predavanja gdje će se moći dobiti saznanja o novom institucionalnom okviru za djelovanje i financiranje udruga. Također, posjetitelji će dobiti informacije o aktualnim natječajima putem kojih udruge mogu prijavljivati projekte te o mogućnostima samofinanciranja udruga kroz zadrugarstvo ili društveno poduzetništvo, najavila je Helga Može Glavan, upraviteljica Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

Prvog dana, od 9 do 11 sati na rasporedu je predavanje o mogućnosti razvoja kroz suradnju udruga i jedinica lokalne (regionalne) samouprave u području zdravstva i socijalne skrbi te alternativnim izvorima financiranja. Od 11 do 12 održat će se okrugli stol za udruge mladih, savjeta mladih i organizacija za mlade o mogućnosti zajedničkog rada za mlade. Od 12 do 13 sati Agencija za mobilnost i programe EU će prezentirati program ERASMUS + koji daje sredstva za programe za mlade, a od 13 do 14 sati bit će predstavljene razvojne mogućnosti za vrtiće i škole kroz EU projekte i suradnju s jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Zamjenica ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH Vesna Lendić Kasalo, u svom će predavanju u četvrtak će od 8.30 do 11 sati pojašnjavati odredbe novog Zakona o udrugama, Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, te Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Na okruglom stolu, koji će se održati od 11.15 do 12.30 sati, govorit će se o modelima suradnje organizacija civilnog društva i jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave. Od 13 do 15 sati na rasporedu je radni sastanak predstavnika JL(R)S i zamjenice ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, Vesne Lendić Kasalo.

Natječaji za financiranje projekata

Od 13 do16 sati će Ana Ugrina, voditeljica Odjela za provedbu programa EU i međunarodnu suradnju, Patrizia Bosich v.d. pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije, te Lara Baranašić iz Zaklade, predstavljat će natječaje dostupne za financiranje projekata udruga: "Europski socijalni fond", "Europa za građane", "Prekogranični programi i suradnje", "Natječaj za financiranje lokalnih i regionalnih volonterskih centara", a najavit će i natječaj za građanske akcije "Naš doprinos zajednici". Osnovne smjernice za pisanje projekata, konkretna pitanja, individualne konzultacije te sve ostale informacije članovi udruga i drugih organizacija moći će dobiti od 16.15 do 18 sati. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter