Informatika, ekonomija te kultura i turizam puni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako upisi na Sveucilište Jurja Dobrile pocinju sljedeceg tjedna, vec sad je poznato da je upisni prag prešlo 727 studenata, 571 redovni te još 156 izvanrednih, a ukupno se mogu upisati 1.082 brucoša, s time da su za redovite studente odobrena 654 mjesta.

Time je popunjeno 67 posto upisne kvote ovog sveucilišta, ali najviše mjesta ostalo je za izvanredne studije gdje se studira uz rad te placanje školarine, dok je samo 80-ak mjesta slobodno za drugi upisni rok za brucoše koji ce redovno studirati na teret ministarstva.

Ukoliko se upišu svi koji su prošli prag, najbolje su prošli te ce biti popunjeni vec u prvom krugu studiji ekonomije, informatike te kulture i turizma, dok je gotovo puna kvota na poslovnoj ekonomiji i na studiju za predškolski odgoj, gdje su još po cetiri mjesta.Prema podacima Agencije za znanost za visoko obrazovanje, najviše je prijava stiglo na Odjel za ekonomiju i turizam, 1.256.

No, potrebno je naglasiti da je samo svaki cetvrti maturant studije s ovog odjela stavio na prvo mjesto izbora te je prag upisa steklo 276 redovnih i 43 izvanredna studenta.

Drugi po redu po broju prijava brucoša je Odjel za odgojne i obrazovne znanosti s 560 prijava. Upisati ga može 95 redovnih i 64 izvanredna studenta. Za studij informatike pravo upisa steklo je 80 studenata i još 30 izvanrednih, a procelnik odjela Valter Boljuncic veli da su zadovoljni uspjehom koji je polucio studij informatike koji je startao prije dvije godine.

Na Odjelu za humanisticke znanosti i Odjel za studij na talijanskom jeziku upisat ce se 66 brucoša, Kulturu i turizam 50 studenata, od cega 31 redovni, dok je za interdisciplinarni studij Znanost o moru ove godine mali interes, upisat ce ga samo 14 brucoša. Najmanje buducih studenata, svega devet, steklo je pravo upisa na Odjel za glazbu.

Prema novim pravilima upisa, svaku osobu koja stekne pravo upisa na odredeni studij, a to pravo ne iskoristi, fakultet, odnosno sveucilište može kazniti s jednogodišnjom školarinom. No, rektor kaže da u Puli još nisu odlucili hoce li novcano sankcionirati kandidate koji su odustali od upisa te da ce o tome odlucivati nakon rezultata upisnog kruga u rujnu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter