Informacije za građane u info-boxovima

Predstavljanje projekta u zgradi Istarske županije (S. Z. T.)
Predstavljanje projekta u zgradi Istarske županije (S. Z. T.)

Na konferenciji za novinare u zgradi Istarske županije pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU-projekte Oriano Otočan te predstavnik ureda u Bruxellesu Dino Babić predstavili su projekt SEED (Speeding "Every European Digital") koji se provodi u Istarskoj županiji, a financiran je putem europskog programa ICT PSP - Information and Communications Technologies (ICT) Policy Support Programme.

Ukupna vrijednost projekta je 5,12 milijuna eura, a Istarskoj županiji pripalo je 273.670 eura, dok istovremeno još toliko Županija sama ulaže putem rada djelatnika na projektu.

- Ovo je prvi projekt međunarodne tehnologije u kojem sudjeluje Istarska županija. Planirano je da u sklopu ovog projekta postavimo šest prezentacijskih uređaja putem kojih ćemo građane informirati o radu Istarske županije, institucija, Europske unije i onih subjekata u kojima će uređaji biti postavljeni. Dijelom će biti postavljeni LCD ekrani, a dijelom interaktivni monitori u info-kioscima. Odabrane lokacije su u Puli Gradska knjižnica i čitaonica, Dom umirovljenika, Opća bolnica, Tržnica i Sveučilište te u Pazinu Spomen dom. Te ćemo uređaje postaviti u narednih mjesec dana, istaknuo je Otočan.

Babić je pojasnio da je cilj projekta podići razinu svijesti kod građana o postojećim e-sadržajima i e-uslugama koje će im se prikazivati na ekranima diljem Istarske županije.

- Riječ je o onim uslugama koje pružaju javne institucije, a dostupne su putem onlinea, poput e-zahtjeva, e-konzultacija, online plaćanja računa. Pogotovo je taj dio usluga usmjeren na stariju populaciju koja možda toliko nije upoznata s njima ili čak kod kuće i nema pristup internetu. Istovremeno ćemo stavljati i vijesti iz Istarske županije i institucija EU-a koje utječu na građane, objavljivat ćemo lokalne vijesti, prenositi natječaje, ali će građani diktirati koji ih sadržaji zanimaju o čemu ćemo pratiti statističke pokazatelje koje će imati i svi partneri u projektu. Dio vijesti i sadržaja birat ćemo mi, pogotovo one koji budu prikazivani na LCD ekranima koje građani neće moći interaktivno koristiti. Jedan od njih bit će, primjerice, postavljen u Opću bolnicu i tu ćemo sadržaje prilagoditi pacijentima, poput e-zdravstva ili pak oglašavanja ortopedskih pomagala ili važnijih vijesti, naglasio je Babić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović rekla je da će jedan uređaj postaviti u čitaonicu Kluba umirovljenika, dok će drugi biti u središnjoj knjižnici. Direktor Tržnice Renato Perc rekao je da će na tržnici info-kiosk biti montiran u prolazu između ribarnice i mesnica gdje je fluktuacija ljudi najveća, dok je Mauricio Smoković iz Pučkog otvorenog učilišta Pazin naglasio da se ovim projektom povećava dostupnost javnih usluga i podiže svijest građana o tim uslugama. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter