Informacije o volonterstvu na jednom mjestu


Volonterski centar Istra poziva sve udruge, institucije, ustanove i javne uprave, koje su koristile usluge volontera da nadležnom ministarstvu Ministarstvu socijalne politike i mladih podnesu izvješće, a sve u svrhu valorizacije i evidentiranja volonterskih sati i broja volontera na godišnjoj razini.

Poveznica na aplikaciju i upute za podnošenje izvješća mogu se pronaći na mrežnim stranicama Volonterskog centra Istra te službenim stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih. Izvješće se, prema Zakonu o volonterstvu, mora poslati do 31. ožujka.

Razvoj volonterstva

Inače, uz projekte koji imaju rokove, Volonterski centar Istra provodi i redovni, godišnji program razvoja volonterstva u Istri kojemu je cilj informiranje javnosti i educiranje zainteresiranih sudionika o volonterstvu, povezivanja potrebe za uključivanjem u rad organizacija s potencijalnim volonterima te pružanja tehničke pomoći organizacijama kod provođenja Zakona o volonterstvu RH.

Nadalje, u bazu podataka Centra, svakodnevno se registriraju novi profili organizacija s područja Istarske županije i posjećivanjem web stranica Centra građani koji žele volontirati mogu jednostavnim pretraživanjem pronaći organizaciju koja prima volontere i odlučiti se za sudjelovanje.

Uz provedbu projekta "Razvoj volonterstva u Istri", suradništvo na projektu "Istarski zeleni pjat 2" i projektu "Učeći i pomažući rastemo zajedno", na kojima Centar sudjeluje u ulozi partnera i suradnika, u tijeku je pisanje i prijave novih projekata za razvoj volonterstva u Istri, ugovaranje godišnje potpore Istarske županije, priprema godišnje Skupštine Volonterskog centra Istra i redovno educiranje mladih kroz suradnje s obrazovnim ustanovama u Istarskoj županiji.

Edukacijska šetnja

Tako su 10. ožujka gostovali u srednjoj Medicinskoj školi s eksperimentalnom radionicom "Edukacijska šetnja" koja za cilj ima mlade ljude upoznati sa zakonodavnim okvirom o volonterstvu, prednostima i mogućnostima volontiranja te Europskoj volonterskoj službi. Tom su prigodom s učenicama i učenicima obišli adrese Udruge slijepih Istarske županije, Udruge Invalida rada, Lige protiv raka i udruge žena Gea te Crveni križ. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter