Informacije ce letjeti fotonima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U projektu svjetlovodne mreže, koja ce se s plinovodom postavljati u gradovima i opcinama zapadne Istre jedan od partnera je telekomunikacijska tvrtka San Polo iz Rovinja. U "Pitagori", pretpristupnom projektu Europske unije Adriatic IPA programa, uz San Polo i Istarsku županiju sudjeluju i partneri iz Ferrare, Bologne, Udina, Pescare, Barija, Dubrovnika, Zenice, Budve i Tirane. Ukupan je budžet projekta veci od dva milijuna eura, a naša je županija dobila 150 tisuca eura, uz pomoc kojih ce San Polo izraditi projekte polaganja nove telekomunikacijske svjetlovodne mreže.

- U iducih pet godina uz novi plinovod postavit ce se 200 kilometara cijevi u koje ce uci svjetlovodni kabeli. Istra ce tako biti prva regija u Hrvatskoj koja ce velik dio svog teritorija obuhvatiti najboljom telekomunikacijskom mrežom. Prije nas je to ucinio Zagreb, ali samo kao pilot-projekt u novom naselju Sopnica, koje vec nazivaju "digitalni grad".

Prema istraživanjima, brz prijenos podataka, što donosi takva mreža, znacajan je za razvoj, pa utjece na bruto društveni proizvod najmanje za jedan posto. Procjenjuje se da bi Hrvatska uvodenjem ovakve mreže mogla u iducem razdoblju ostvariti korist vecu od dvije milijarde eura, kaže direktor i vlasnik San Pola Gianclaudio Pellizzer.

Brzina interneta u 10 godina povecana 50 puta

Prema njegovim rijecima, brzina interneta, a time i kolanje poslovnih i drugih informacija, raste godišnje 50 posto, a u posljednjem desetljecu povecala se 50 puta. Zbog nedostatka strategije i problema nastalih prodajom HT-a, s njime i telekomunikacije mreže, u koju se gotovo ne ulaže, Hrvatsku nažalost još nije zahvatila ova tehnološka revolucija.

- Svjetlovodna mreža je izgradena od optickih kabela, koji informaciju ne prenose uobicajenim elektronima vec fotonima - svjetlovodnim zrakama, koje mogu prenijeti veliku kolicinu elektronickih informacija u kratkom vremenu. Tako za "skidanje" filma u HD rezoluciji u postojecoj mreži treba izgubiti citavu noc, dok se u svjetlovodnoj tehnologiji ucitava za nekoliko minuta, pojašnjava prednosti ove tehnologije Pellizzer.

Svjetlovodna mreža otvara i nemjerljive mogucnosti u poslovnom i svakodnevnom životu, a ne samo u zabavnom segmentu. Uz mogucnosti ucitavanja i slanja velike kolicine informacija, nova mreža omogucuju elektronicko povezivanje tvrtki, što je posebno pogodno za one koje djeluju na razlicitim lokacijama. Potom omogucuje uvodenje IP televizije, na kojoj se uz brojne mogucnosti može emitirati lokalni program bez uobicajenih odašiljaca.

Uslugom e-government mogu se putem e-šaltera i digitalnog potpisa dobiti sve usluge lokalne i regionalne uprave. Usluge e-home omogucavaju upravljanje novim, tehnološki zahtjevnim domacinstvima, regulira se i ocitava potrošnja energenata. Najviše mogucnosti pruža e-life, cime se osiguravaju domacinstva, omogucuje pristup e-ucenju, e-zdravstvu i brojnim drugim uslugama. E-healt je pogodan za starije i nemocne, koji uz pomoc ove usluge imaju stalni kontakt iz domacinstva.

Mreža u vlasništvu lokalne uprave


- Najznacajnije od svega je to da ce nova mreža pripasti lokalnoj upravi, koja ce za njeno korištenje moci dati koncesiju i putem nje voditi svoju politiku uporabe. Naravno, omogucit ce se i pristup sadašnjim telekomunikacijskim operaterima. U Istri imamo oko tri tisuce kilometara DTK mreže kroz koju se može provuci i svjetlovodna. Problem je što ona nema titulara jer se oko vlasništva nadmudruju HT i država. Prema svjetskim iskustvima, telekomunikacijske mreže bi trebale biti pod lokalnom upravom, pa su je na tom konceptu izgradile skandinavske i balticke zemlje, Njemacka, Velika Britanija, Švicarska i Francuska. U našem slucaju pokazalo se da veliki operateri ne žele ulagati u mrežu, vec ubiru postojece benefite. Posebno ne žele ulagati u naselja udaljenija od magistralnih vodova jer teško vracaju uloženi novac, istice Pellizzer te objašnjava prednost vlasništva nad lokalnom mrežom.

Nakon što je Istra ušla u projekt "Pitagora" za suradnju se ponudila sveucilišna mreža Carnet. Kako se dobar glas daleko cuje, projekt je predstavljen u nekoliko hrvatskih gradova i županija. Najvažnije, Istarska županija je kao prva iz Hrvatske postala clan ERIS-a - Europske regionalne informaticke mreže. Time je osigurana tehnološka i znanstvena podrška uvodenju svjetlovodne mreže u obalne gradove i opcine zapadne Istre. Delegacija županije je sudjelovala na workshopovima u Krakovu, Bruxellesu, a krajem studenog treci je održan u Rovinju. U svibnju iduce godine ERIS ce održati godišnju konferenciju u hotelu Lone, pa ce Rovinj i Istra ugostiti dvjesto strucnjaka iz ovog brzorastuceg telekomunikacijskog podrucja. (Aldo POKRAJAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter