Infarkt bez bolova u prsima cešci kod žena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene, posebno mlade, imaju vece izglede pretrpjeti srcani udar bez bolova u prsima, odnosno osjecaja nelagode i pritiska u grudnom košu i imaju vece izglede umrijeti nakon infarkta od muških vršnjaka, pokazalo je americko istraživanje.

Odsutnost glavnog simptoma infarkta - bola u prsima može dovesti do zakašnjelog ili drugacijeg lijecenja, upozoravaju znanstvenici cija su otkrica objavljena u casopisu Journal of Medical Association.

"One cak i ne moraju znati da imaju srcani udar", kazao je John Canto iz Watson klinici u Lakelandu, Florida koji je sudjelovao u istraživanju.

Istraživanjem se dovodi u pitanje opceprihvaceno stajalište da je glavni simptom infarkta bol i osjecaj pritiska u prsima, isticu znanstvenici koji su posebno u slucaju žena mladih od 55 godina utvrdili da se, umjesto na bol u prsima, žale na to da ostaju bez daha ili na bolove u vilici, vratu, rukama, ledima ili trbuhu.

Istraživanjem su analizirani podaci više od milijun osoba koje su u razdoblju od 1994. do 2006. pretrpjele srcani udar i lijecene su u oko dvije tisuce americkih bolnica.

Utvrdili su da 31 posto svih bolesnika i 42 posto svih bolesnica nije imalo bol u prsima ili osjecaj pritiska.

Istraživanje je pokazalo i da su žene prosjecno sedam godina starije kad dobiju prvi srcani udar od muškaraca.

Sveukupno 15 posto žena umrlo bi nakon srcanog udara dok je taj postotak kod muškaraca bio deset posto. U skupini mladih od 45 godina žene su imale 30 posto vece izglede za infarkt bez bolova u prsima od muških vršnjaka, a ta razlike polako su se smanjivale s godinama, pa iznad 75 godine života više nije bilo razlike po spolu.

Istraživanje je utvrdilo i da su mlade žene bez bolova u prsima imale 20 posto vece izglede umrijeti od muških vršnjaka nakon srcanog udara. Nakon 65 godina života taj je rizik postao veci kod muškaraca.


Podijeli: Facebook Twiter