Winetou na Grobnickom polju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih dana, obavijeno ogromnim velom tajne kao da se u najmanju ruku radi o nekom jako važnom vojnom projektu, pod budnim okom zaštitara snimala se na podrucju Kvarnera pilot-epizoda americke televizijske serije «Masterwork». U seriji koja se snima za americku TV mrežu Fox, a za koju produkcijske usluge daju zagrebacki «Komakino» u suradnji sa Stillking filmom iz Praga, jednu od glavnih uloga igra proslavljeni Rade Šerbedžija, hrvatski glumac s medunarodnom karijerom koji je za vrijeme snimanja odsjeo u lovranskom hotelu «Excelsior». Tajnost projekta je toliko drasticna da je snimanje kompletno zatvoreno za javnost i cijeloj TV ekipi strogo zabranjeno razgovarati s medijima pod prijetnjom otkaza. Cini se da je rijec o kriminalistickoj seriji, navodno o kradi umjetnina, jer su se na setu mogli vidjeti glumci odjeveni kao karabinjeri i detektivi. Karabinjeri na setu svjedoce da bi se dio radnje trebao odvijati u Italiji. Višednevna intenzivna snimanja «od jutra do sutra», u razdoblju od pet sati ujutro do duboko u noc, sa stankama samo za dorucak i rucak, odvijala su se u lovranskoj vili «Astra» te u Opatiji, u Lupoglavu i na terminalu u teretnoj luci u Rijeci. Proteklog vikenda prema našim saznanjima ekipa «Masterworka» je narucila cak 200 sendvica iz rijeckog «McDonaldsa». Redatelj serije «Masterwork» je americki scenarist i redatelj Jeffrey Nachmanoff. Dosad je režirao filmove «Hollywood Palms» i «Traitor» s Guyom Pearceom i Donom Cheadleom. Kao koscenarist radio je i na poznatom filmu Rolanda Emmericha «Dan poslije sutra» («Day After Tomorrow») iz 2004. godine.

Na snimanju televizijskog serijala «Masterworka» dobru priliku za zaradu imali su i brojni statisti s kvarnerskog podrucja, a naknada je iznosila otprilike 50 eura po danu snimanja. Nimalo loša zarada u vrijeme recesije i velike nezaposlenosti. Cini se da strani filmaši i TV produkcije opet, nakon dugog niza godina, pocinju snimati na Kvarneru i u Gorskom kotaru cije ljepote, usput receno, domaci filmski i televizijski djelatnici skoro nikad nisu ni koristili, uz izuzetak legendarne TV serije «Kapelski kresovi», izvanrednog filma «Izgubljeni zavicaj» Ante Babaje na otoku Cresu i još ponekog minornog projekta. A naše podrucje je «dušu dalo» za snimanja jer na relativno uskom podrucju imamo vrlo atraktivne lokacije: od mora i otoka do planina sa šumama i snijegom, što bi sve trebalo privuci promucurne strane filmske biznismene.

Nekad davno, 1963. godine, na Grobnickom polju snimao se legendarni filmski serijal «Winnetou» (Lex Barker, Pierre Brice, Terence Hill, Klaus Kinski) u kojem su glumili i mnogi domaci glumci, izmedu ostalih i Dunja Rajter koja je kasnije ostvarila veliku karijeru u Njemackoj. Winnetou je Indijanac, poglavica Apaca, lik iz knjiga Karla Maya, najprodavanijeg njemackog pisca svih vremena. Filmovi o Winnetou bili su svojevremeno vrlo popularni u bivšoj državi, a i šire.

Godine 1968. u Opatiji i Rijeci je sniman i film «Isadora» redatelja Karela Reizsa o ljubavi plesacice Isadore Duncan i ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina u kojem je uz Vanessu Redgrave, Jamessa Foxa i Jasona Robardsa igrao i Zvonimir Crnko. Za taj film je Vanesssa Redgrave na filmskom festivalu u Cannesu 1969. godine nagradena kao najbolja glumica i bila nominirana za Oscara. Na filmu «Pravac Kina», koji se snimao u Opatiji, radilo je zbog azijskih fizionomija koje su trebali imati naši glumci i statisti, cak 60 šminkera i maskera. U Opatiji je tada bilo smješteno više od 1000 ljudi koje su 14 dana zaredom šminkali. Za taj film na Kamenjaku je bio izgraden cijeli «afganistanski logor». Statiste i glumce odijevalo se i šminkalo u sportskom centru u Rijeci. U filmu su glumile i Vida Jerman te Zdenka Heršak.

U novije vrijeme, prije nekoliko godina, nedugo prije nego što je utjelovio legendarnog Jamesa Bonda, u rijeckoj luci i na otocima kvarnerskog arhipelaga, Pierce Brossnan snimao je film «Nocna straža».


Podijeli: Facebook Twiter