Ines Matijević Cakić: Majčinstvo u vizualnom obliku

Jedan od radova 'Imaginarnog bestijarija' (D. MEMEDOVIĆ)
Jedan od radova 'Imaginarnog bestijarija' (D. MEMEDOVIĆ)

"Imaginarni bestijarij" naziv je samostalne izložbe Ines Matijević Cakić otvorene u Galeriji Luka pulskog MMC-a Luka. Recentnim radovima autorica istražuje iskustvo majčinstva u susretu s vlastitom kreativnom praksom.

- Zanima me na koji se način subjektivnost majčinstva može reprezentirati u vizualnom obliku. Što je majčinstvo i kako se postaje majkom? Na koji način majčinstvo mogu učiniti vidljivim izvan društveno prihvatljive idealističke slike nasmijane majke u dijadi s djetetom, pita se autorica koja se u ovom umjetničkom istraživanju inspirirala radovima umjetnica Marry Kelly, Mierle Lederman Ukeless, Chaterine Opie i Lene Šimić, pronalazeći u njima svojevrsnu podršku za umjetničko istraživanje problematike koju je, kako pojašnjava Ines Matijević Cakić, doživljavala odveć sentimentalno, uz prisutnost nelagode i stida.

Majčinstvo je u radovima vizualizirano kroz metafore i imaginarne slike koji grade svoj narativ motivima životinja, doma, autoportreta, napuštenih eksterijera i šumovitih pejzaža, pozicionirajući subjekt majke između prirode, biologije, kulturološkog nasljeđa i društva. Izložba je otvorena do 14. srpnja.

Višekratno nagrađivana umjetnica Ines Matijević Cakić izlagala je dosad na osam samostalnih i 60-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Rođena je 1982. godine, a 2000. godine, nakon završetka zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Grafika. Od 2011. radi u zvanju docenta na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku, a trenutačno pohađa poslijediplomski doktorski studij Slikarstva pod mentorstvom red. prof. Ante Rašića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter