Wine Vault i restoran "L" na ljestvici svjetske klase


Na jednom od najvećih Internet portala Yahoo Travel gotovo istovremeno kada je Rovinj proglašen najboljom destinacijom na Danima hrvatskog turizma u Opatiji, ovaj se pitoreskan i očito sve poznatiji grad u tekstu Aly Walansky, američke blogerice i urednice, "You'll Never Believe These 9 Cities Have World-Class Food" (Nećete vjerovati da ovih devet gradova ima hranu svjetske klase), našao u konkurenciji gradova iz Kine, Turske, SAD-a, Portugala, Izraela, Vijetnama i Australije.

Autorica teksta zapravo otkriva nove, manje poznate gradove u kojima će putnik naći kvalitetnu hranu, baš kao i u već razvikanim gradovima koji se iznova ponavljaju. Autorica tako Rovinj, uz ostale gradove stavlja na listu malih dragulja koje treba i sugerira otkriti.

"Hrana može biti glavni čimbenik u odabiru odredišta putovanja. Vi možda želite vidjeti drevne ruševine, prekrasne plaže, ili nevjerojatne spomenike, ali mnogi od nas traže interaktivniji način upijanja lokalne kulture. Putujemo kako bismo doživjeli regionalne specijalitete, domaću kuhinju, začine i okuse koji se ne mogu adekvatno ponoviti, odnosno pripremiti bilo gdje drugdje", započinje svoj tekst Walansky.

Kada konkretno govori o Rovinju, spominje ga kao mali ribarski gradić na istarskom poluotoku, mjesto koje još uvijek jako puno ovisi o moru i pod utjecajem je blizine Italije. Walansky piše da je poznat po svojim maslinovim uljima, tartufima i svježom ribom, a blizina vode, kao i malih poljoprivrednih domaćinstava i farmi, napravili su ovaj hrvatski grad jedinstvenim epicentrom slow food pokreta.

Walansky piše kako se restoran Wine Vault u hotelu Monte Mulini može pohvaliti s jednom od najvećih zbirki hrvatskih vina, s više od 500 etiketa iz Istre, te kuhinjom chefa Tomislava Gretića.

Izdvaja mogućnost sudjelovanja stvaranja i kreiranja jela direktno u kuhinji za stolom chefa Gretića, koji priprema onoliko sljedova koliko gosti žele, na temelju njihovih preferencija.

Još jedno mjesto za dobru hranu po Walansky je i restoran "L" u hotelu Lone. Ovaj restoran, naglašava autorica, nudi spoj tradicionalnih i suvremenih mediteranskih specijaliteta po izboru glavne kuharice Priske Thuring, koja je osmislila i novi menu koji povezuje hranu i dizajn.

Iz menija izdvaja Fois Gras Magnum, hladno predjelo koje predstavlja interpretaciju sladoleda na štapiću, te pikantnu tajlandsku juhu koja čini vrlo suvremenu prezentaciju klasične ceremonije čaja, jer je uz juhu na tanjuriću poslužena i svježa oštriga te čajna vrećica sa začinima. (M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter