Industrogradnja: Nismo krivi za otpad kod Raklja

Ilegalno odlagalište otpada nadomak Raklja (D. MEMEDOVIĆ)
Ilegalno odlagalište otpada nadomak Raklja (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon što smo u četvrtak objavili tekst o divljem deponiju kraj Raklja, nedaleko uvale Kalavojna, na kojem smo pronašli brojne odbačene ležaljke za sunčanje, plastične stolice, madrace, ostatke solarija za sunčanje ali i propagandne materijale te dokumentaciju poslovanja recepcije turističkog naselja u Dugoj uvali, jučer smo dobili i odgovor Industrogradnja grupe d.d. koja je u posjed hotelskog kompleksa u Dugoj Uvali ušla početkom ljeta 2015. godine. Industrogradnja, kako kažu, nema saznanja o porijeklu otpada o kojem smo pisali u našem tekstu, niti zna kako su i kada promidžbeni materijali koje je koristilo društvo Fio&D d.o.o. Split, koje je do ljeta prošle godine upravljalo hotelskim kompleksom, završili na tom deponiju.

Iz Industrogradnje objašnjavaju da su odmah po dolasku, u ljeto prošle godine, pristupila čišćenju kompleksa, a za odvoz otpada angažirana je komunalna tvrtka Herculanea iz Pule. U proljeće ove godine, kompleks je dan na upravljanje društvu Resort Duga Uvala i od tada su izvedeni radovi na sanaciji i uređenju hotela, ugostiteljskih objekata i okoliša. Osim radnika Industrogradnje, kažu, za pojedine radove angažirane su i osobe odnosno obrtnici i tvrtke sa šireg područja Marčane odnosno Istre.

- Industrogradnja, niti radnici Industrogradnje, nisu odložili ni naredili odlaganje niti na bilo koji način sudjelovali u odlaganju spomenutog otpada. Industrogradnja će surađivati s nadležnim institucijama kako bi se utvrdilo tko je počinitelj i koji bi svakako štetu trebao sanirati bez odlaganja. Industrogradnja slijedi visoke standarde u poslovanju i zaštiti okoliša, a pristup i upravljanje hotelskim kompleksom, što uključuje i očuvanje okoliša, mogu se i sada vidjeti u Dugoj uvali, objasnili su nam iz ove zagrebačke tvrtke.

Industrogradnja je, naime, temeljem odluke Županijskog suda u Puli, u posjed naselja Duga uvala ušla nakon parnice radi predaje u posjed koja je trajala punih osam godina. Time su, kažu u Industrogradnji, potvrđene i njihove tvrdnje da je prethodni najmoprimac godinama bespravno i bez plaćanja bilo kakve naknade vlasniku koristio ovaj hotelski kompleks.

Na potezu bi mogla biti Općina Marčana čiji nam je pročelnik Zlatko Cetina prije nekoliko dana izjavio da se može pretpostaviti da dio tog otpada sigurno potječe iz Duge uvale, što prema njegovim riječima potvrđuje odbačena papirnata dokumentacija vezana uz poslovanje recepcije. Tko je, međutim, pravi krivac za odlaganje ovog otpada teško će se dokazati. (G.I.)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter