Industrogradnja Marcani dužna petinu proracuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Balvan-revolucija u Dugoj Uvali se nastavlja. Otvoreni sukob izmedu splitske tvrtke Fio&D, koja je zakupac hotela Croatia s depandansom i apartmanima, te vlasnika, zagrebacke tvrtke Industrogradnja, koja je vec neko vrijeme u ozbiljnim poslovnim problemima, nastavila se prepucavanjima radnika i zaštitara preko barikada kojima je radnicima onemogucen ulaz u hotelske objekte.

Svi se pitaju zašto se to dogada svake godine i zašto se tome ne stane na kraj. Zakup, koji Industrogradnja vec godinama osporava i zbog toga dolazi do sukoba sa zakupcem, istjece sljedece godine. Ocito se ovaj spor izmedu zakupca i vlasnika pokazao prekompliciranim za hrvatsko pravosude.

Industrogradnja najavljuje da ce se sada, kada je zaštitarima zauzela posjed svog vlasništva, posvetiti ulaganjima u hotelski kompleks te njihov novi predsjednik Uprave Adam Teeger u priopcenju kaže da je Industrogradnja spremna pokrenuti veci investicijski ciklus nakon ovogodišnje turisticke sezone. Govori se i da ce zapošljavati nove ljude ako im država omoguci da upravljaju vlastitom imovinom. Ta ista Industrogradnja u posljednjih je nekoliko godina pokušavala prodati taj hotel iako je bio u zakupu. A da ne govorimo da je predstavljala javnosti potencijalne investitore.

Poznato je da su njihovi radnici izašli na ulice krajem prošle godine tražeci da im se plate neisplacene place te su tvrdili da im je racun blokiran, što je Industrogradnja opovrgla. Industrogradnja vec nekoliko godina Opcini Marcana duguje cak 3,5 milijuna kuna, što za proracun od oko 18 milijuna kuna tako male opcine uopce nije mali iznos.

- Moramo priznati da nam zakupac koji za hotel i cijelo apartmansko naselje vrši prijave gostiju sada uredno placa sve obveze. Što se pak tice naših potraživanja za komunalnu naknadu i odvodnju otpadnih voda, taj dio fakturiramo vlasniku Industrogradnji. Medutim, taj nam dio potraživanja nikad nije placen. Rijec je o dva milijuna kuna potraživanja za otpadne vode i fekalnu kanalizaciju te oko 1,5 milijuna kuna za komunalnu naknadu, kazao nam je opcinski nacelnik Marijan Kostešic.

Kostešica brine i što ce biti s hotelom nakon što mu istekne najam jer bi netko vec sada trebao voditi racuna o bukingu za sljedecu godinu, ali i radnicima koji ce nakon ove sezone u protivnom ostati na ulici. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter