Industrijsko-obrtničku školu upisalo samo 28 učenika

Najmanji je interes za trogodišnje škole (arhiva)
Najmanji je interes za trogodišnje škole (arhiva)

Analiza po županijama koju nam je nakon provedenih prvih e-upisa dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pokazuje da je istarske srednje škole u prvom roku upisalo 1.806 učenika. Od toga čak njih 1.594 uspjelo je upisati upravo ono što su najviše željeli, odnosno svoj prvi izbor.

Kao što je poznato, učenici su se elektronički mogli prijaviti na čak 10 programa u pet škola. Školski program koji se nalazio kao drugi na listi prioriteta upisalo je 138 učenika iz Istre. Time su istarski školarci čak bolji od prosjeka hrvatske gdje je 90 posto osmaša upisalo srednju školu koja se nalazila na prvom ili drugom mjestu prema njihovim preferencijama. U Istri on iznosi čak 95 posto.

S trećim po redu srednjoškolskim programom na listi moralo se zadovoljiti 48 učenika, četvrtim pak 14, a petu školu na listi želja moralo je upisati njih šest. Po troje učenika ušlo je u kvotu za upis u škole koje su se nalazile na njihovom šestom, odnosno sedmom mjestu. Neupisanih je u prvom krugu ostalo još 50, a vjerojatno će brojka u drugom upisnom krugu biti veća jer se treba računati i na ponavljače iz srednje škole, kao i na one osmaše koji su nezadovoljni upisanom školom pa će pokušati upasti u neku drugu.

Za to im je ostalo i više nego dovoljno slobodnih mjesta u 25 srednjih škola - čak 806. Ukupna je kvota bila 2.612 mjesta, a najveća je navala bila na gimnazijske, medicinske, tehničke, i ekonomske programe i to ponajviše na pulsku Gimnaziju, Medicinsku, Tehničku, Ekonomsku te Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile u Pazinu i pazinski Kolegij.

Najlošije su prošle trogodišnje škole, koje su ostale gotovo prazne, pa se tako u Industrijsko-obrtničku školu u Puli umjesto 114 učenika upisalo samo njih 28. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter