Industrijska strategija: Do 2020. rast od 2,85 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovim dokumentom od 1.400 stranica je predviđeno da će do kraja 2020. godine u Hrvatskoj industrijska proizvodnja bilježiti godišnji rast od 2,85 posto što će generirati 85.619 novih radnih mjesta, a među kojima će 30 posto biti visoko obrazovanih. Ukupno će rast produktivnosti iznositi 68,9 posto", rekla je Sabina Škrtić, v.d. predsjednice HGK-a i pomoćnica ministra gospodarstva najavljujući danas u HGK ŽK Pula predstavljanje prijedloga Industrijske strategije RH 2014.-2020., dokumenta koji je rađen proteklih šest godina.

Tomislav Radoš, savjetnik ministra gospodarstva i voditelj tima ministarstva za izradu strategije, je naveo kako je tim dokumentom predviđeno da će se zadani ciljevi postići poticajima, a planirano je da će subvencionirati istraživanje i razvoj sa 25 posto te zapošljavanje starijih od 50 godina u tvrtkama koje izvoze. Ipak, podsjetio je da će finalnu riječ o tome imati saborski zastupnici.

- Ovo nije ni politički, ni znanstveni već dokument za gospodarstvo prema kojem je vidljivo da je budućnost Hrvatske u informacijskoj tehnologiji i komunikacijama. Do zaključka objavljenih u dokumentu došli smo nakon razgovora sa 200 menadžera iz raznih sektora, a zaključci su da će do kraja 2020. pokretači razvoja biti proizvodnja. I to: farmaceutska, elektro, optička, računalna te proizvodnja strojeva i uređaja, ali i računalno programiranje, rekao je Radoš.

Škrtić je pojasnila da se u krizi vidjelo da sektor usluga nije dobar koncept pa se zaziva reindustrijalizacija. Tome je dodala da to neće značiti povratak na prljavu industriju s dimnjacima, već industriju inovacija i istraživanja. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter