Industrijska konoplja legalizirana, industrijska na čekanju

Ovogodišnja žetva, tri OPG-a zajedno posijala četiri hektara industrijske konoplje
Ovogodišnja žetva, tri OPG-a zajedno posijala četiri hektara industrijske konoplje

Na snagu je stupio izmijenjeni Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te propisivanju i izdavanju lijekova na recept koji regulira izdavanje medicinskog kanabisa na recept, no pacijenti će na prve doze legalnog kanabisa na policama ljekarni pričekati još barem dva do tri mjeseca. Time je na neki način legalizirano korištenje marihuane u medicinske svrhe, no što je s legalizacijom industrijske konoplje, pitaju se proizvođači ove biljke budućnosti od koje se sada u skladu s važećom zakonskom regulativom može koristiti samo sjemenje, iako je i njena stabljika višestruko iskoristiva?

Što se čeka?

Od stabljike industrijske konoplje može se proizvesti više od dvadeset tisuća proizvoda, među ostalim papir, biorazgradiva plastika, tekstil, biogorivo, peleti za grijanje. No zbog aktualne zakonske regulative ta se vrijedna sirovina mora uništiti, zaorati na poljima. Koristi se tek sjemenje, a od njega se proizvodi brašno i ulje.

- Ne znam što se čeka s legalizacijom industrijske konoplje i gdje je zapelo. Čudi me da do sada nije legalizirana. Potrebno je samo industrijsku konoplju koja ima doista minimalne koncentracije THC izostaviti sa popisa droga. Očekivao sam da će se legalizirati prije medicinskog kanabisa no to se nije dogodilo, komentirao je Marin Zornada, mladi proizvođač industrijske konoplje iz Roča.

Iako je bivša država bila među pet najvećih proizvođača industrijske konoplje na svijetu, ova je biljka gotovo nestala s hrvatskih i istarskih polja, no sada se na njih polako vraća. Mladi informatičar iz Roča, registrirao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i lani posijao pokusni nasad industrijske konoplje na nekoliko parcela u okolici Roča i Huma. Pridružili su mu se vlasnici još dva OPG-a iz Huma Elvis Perčić i Marin Krota, a ove su godine ta tri OPG-a ukupno zasijali četiri hektara površine.

Do kraja svibnja Ministarstvu poljoprivrede podnijeli su zahtjev za uzgoj konoplje, zajedno s pratećom dokumentacijom, odnosno posjedovnim listom za katastarske čestice na kojima je planiran uzgoj, potvrdom o nekažnjavanju zbog posjedovanja opojnih droga. Prije izdavanja dozvole za uzgoj konoplje Ministarstvo poljoprivrede pri Ministarstvu pravosuđa naime obavlja provjeru je li fizička osoba u zadnjih pet godina pravomoćno osuđena za kazneno djelo zlouporabe droga.

Za uzgoj konoplje potrebna je klasična sijačica i kombajn no i kod ručnog sijanja, nema razlike u nasadima. Sjeme je Zornada kao i lani kupio u Sloveniji kod ovlaštenog proizvođača sa certifikatom. Optimalno vrijeme za sjetvu je od sredine travnja do sredine svibnja. Proizvodni ciklus traje 100 dana, u vršidbi se koristili kombajn.

Ljekovito i traženo ulje

- Lani smo imali dosta problema kod kombajniranja. Vlakna konoplje namotavala su se unutar kombajna. Ove smo godine stoga konoplju probali sijati kasnije da ostane niža kako bi imali lakšu žetvu, ali je zato prinos bio manji. Zapravo još uvijek eksperimentiramo, tražimo optimalan način da nemamo problema sa žetvom, a da bude dobar prinos, priča nam Marin.

Na nešto manji prinos sjemena industrijske konoplje ove je godine utjecala i suša, uz to što su konoplju sijali nešto kasnije. Sva tri proizvođača iz Roča i Huma nakon sušenja dobila su otprilike oko 700 kilograma sjemena ukupno. Ima dosta interesa za otkup sjemena no tržište još nije uhodano. Dio uroda odvojen je za proizvodnju konopljinog ulja koje je iznimno ljekovito. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter