Industrijska konoplja i domaće rakije u najmanjem gradu na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jednom vikendu dvije smotre jedinstvene u istarskom pa i hrvatskom okruženju, održat će se u Humu - najmanjem gradu na svijetu koji će u subotu ugostiti treće izdanje Festivala industrijske konoplje, a u nedjelju 17. izdanje tradicionalne smotre domaćih rakija

- Hum je postojbina biske, a u njegovoj okolici zadnjih godina nekoliko je proizvođača industrijske konoplje i to nas je uz tradicionalnu smotru rakija potaknulo na pokretanje festivala industrijske konoplje, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Marin Zornada, član organizacijskog odbora. Vikend program predstavili su i Aleksandar Merlak, predsjednik Udruge Hum koja je organizator humskog vikenda, te Mila Nežić iz buzetske Turističke zajednice, suorganizatora manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Buzeta.

Treće izdanje festivala industrijske konoplje započinje u subotu u 13 sati. U sajamskom djelu programa predviđena je prezentacija i degustacija proizvoda od konoplje. Sudjelovat će desetak izlagača, nekoliko domaćih proizvođača industrijske konoplje iz Huma i Istre, kao i proizvođači iz Hrvatske i Slovenije.

U sklopu festivala održat će se i predavanja koja započinju u 15 sati. Prvo je na redu predavanje Korada Korlevića, slijedi u 16.30 sati predavanje Bojana Aleksića "Autonomna kuća u Istri u skladu s prirodom", u 17 sati preko skypea javit će se Borut Šket sa temom "Gradnja prve ekološke kuće od konoplje u Sloveniji", a u 17.30 sati završno je predavanje dr. Marka Šetinca iz Instituta za kanabinoide Slovenije. U večernjem programu posjetitelje će zabavljati DJ.

U nedjelju će se u Humu održati 17. izdanje tradicionalne smotre domaćih rakija koja se održava uz slogan "Domaća rakija je naša medižija" s ciljem popularizacije domaćih rakija i očuvanja tradicijske proizvodnje. U Humu ove godine očekuju rekordni odaziv proizvođača rakija.

- Do sada imamo prijavljeno115 uzoraka rakija, a očekujemo ih još pa će ovo biti jedna od rekordnih smotri. Jedna od novosti je da će osim uobičajenog žirija, rakije ocjenjivati i Povjerenstvo za senzornu analizu vina i jakih alkoholnih pića te članovi, certificirani senzorni analitičari Instituta za poljoprivredu i turizam, najavila je Nežić. Naglasila je da obje manifestacije privlače veliki broj posjetitelja iz Istre, susjedne Primorsko goranske županije pa čak i Slovenije i Italije te time doprinose produženju turističke sezone u destinaciji.

Proizvođači svoje uzorke rakija trebaju predati u nedjelju do 11 sati, rekao je Merlak, s obzirom da od 12 sati kreće ocjenjivanje u Polači u Humu i to u nekoliko kategorija: biska, domaća obična, rakija s rudom, medenica, šljivovica-krekovica, brinjevača-smrička, rakije s travama, voćem ili šumskim plodinama te voće u rakiji. Dodijelit će se zlatne, srebrne i brončane povelje za svaku vrstu nagrađenih rakija te Velika platinasta povelja za sveukupno najbolju domaću rakiju. Domaće žestice proizvedene na tradicionalan način moći će se degustirati od 13 sati kupnjom čašice za degustaciju. Proglašenje najboljih rakija predviđeno je u 17 sati, a za dobru zabavu zadužen je Night express.

(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter