Industrija estetske kirurgije raste 10 posto godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Industrija estetske kirurgije prošle je godine u svijetu rasla po stopi od deset posto, a ista stopa rasta očekuje se i ove godine, pokazalo je izvješće Foruma za estetske kirurge i dermatologe IMCAS.

Kirurški zahvati poput liposukcije ili povećanja dojki, kao i neinvazivni postupci poput tretmana laserom ili injekcije protiv bora okrenule su prošle godine 4,4 milijarde eura, a ove bi godine iznos mogao porasti na 4,9 milijarda eura, navodi se u izvješću.

Najveći rast ove se godine očekuje u Aziji, gdje je broj operativnih zahvata na očnim kapcima ili nosu porastao za 14 posto.

Europsko tržište ove bi godine trebalo rasti po nešto manjoj stopi u odnosu na svjetski prosjek zbog krize koja je zahvatila taj kontinent. Očekivana stopa za 2013. iznosi 6,6 posto.

Skandal s nekvalitetnim silikonskim umecima za dojke francuske tvrtke PIP koji je izbio prošle godine doveo je do pada interesa za tim zahvatom pa je u svijetu broj operativnih umetanja silikona rastao po stopi od 1,9 posto, a u Europi se broj zahvata smanjio za 9,2 posto.

Ipak, očekuje se da će se tržište silikonskih umetaka za dojke oporaviti i bilježiti stopu rasta od 5,2 posto između 2013. do 2017. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter