Indonezija: Evakucija nakon erupcije vulkana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spasilačke službe u nedjelju su pokrenule djelomičnu evakuciju stanovnika otočića Palue u istočnoj Indoneziji nakon erupcije vulkana koja je usmrtila šest osoba.

Vulkan Rokatenda na otočiću Palue, nedaleko od otoka Flores, glavnog otoka istočne pokrajine Nusa Tenggara, u nedjelju je nastavio izbacivati stupove pepela do 600 metara visine.

"Aktivnost je i dalje vrlo visoka i  opasne je  razine. Zasad nema nikakvih znakova smirivanja", rekao je Surono, voditelj u indonezijskoj agenciji za vulkane, koji  kao i  brojni Indonežani ima samo jedno ime.

U subotu je vulkan izbacio kamenje i bujice lave koje su se slile do plaže i na spavanju usmrtile  tri odrasle osobe i troje djece. Službe su u nedjelju pokrenule evakuciju 2.000 stanovnika koji žive u blizini, no operacija je otežana jer su ceste blokirane naslagama pepela.

Od listopada se pojačala aktivnost Rokatende, jednog od brojnih vulkana u Indoneziji. ACT, humanitarna udruga, izvijestila je u travnju da su erupcije na otočiću Palue u listopadu i travnju primorale stotine stanovnika da se isele, što je izazvalo velik gubitak prihoda u poljodjelstvu, trgovini i ribarstvu, prenosi BBC.

Velik dio indonezijskog arhipelaga leži na pacifičkom "vatrenom prstenu", gdje su česte vulkanske erupcije i potresi.  Najmanje je 350 osoba poginulo, a 250.000 raseljeno kada je 2010., erumpirao vulkan Merapi u središnjem dijelu Jave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter