Indirekt kao svjetionik nezavisne umjetnosti

FuGu MANGO
FuGu MANGO

Proteklog se vikenda u kampu Veli Jože u Savudriji održao svima dobro poznati Indirekt festival, koji je dva dana posjetiteljima predstavljao glazbene, umjetničke i književne nade domaće, ali i svjetske nezavisne scene.

- Svi sudionici festivala nadmašili su naša očekivanja i samo nas dodatno potaknuli da ojačamo veze između Umaga i umjetnosti, kaže Stribor Filić, jedan od organizatora Indirekta.

Večer je u petak otvorio umaški bend A good mistake, koji, iako je nastupio tek drugi puta, na glazbenoj sceni piše prvu pobjedu, kažu organizatori. Dubrovačka skupina Izar je sa žestokim pop grunge ritmovima publiku povela na magično putovanje, dok se atmosfera dodatno užarila kada su se na pozornici rasplesali riječki The Black Room i talijanski Brothers in Law. Zagrijane su palice predali zagrebačkim ženama Žen-a, a prvi je dan festivala zatvorio splitski ROLO, koje je publika tri puta zvala na bis. 

Talijanski bend Comaneci je svojim izvedbama, moglo bi se reći, doslovno prenio ideju Indirekta o brisanju granica između izvođača i publike. Njihova je akustična svirka i sanjiv vokal Francesce Amati publiku ostavila bez daha. Labinski Trees of Maine' je nastavio intimnu i transcendentalnu atmosferu, nakon čega publika nije prestajala plesati uz afričke ritmove benda FuGu MANGO, koji ove godine nastupa i na InMusicu. I ruski Alex Kelman, te mađarski Middlemist Red su oduševili publiku, dok je večer okrunio zajednički nastup beogradskog Halftonesa i slovenske Karmakome. 

U jutarnjim su satima književnici Ivan Jozić, Darko Šeparović i Goran Stojičić, publiku uveli u svoje romane, a književnica Francesca Rolandi je objasnila sav talijanski utjecaj na bivšu Jugoslaviju. Za ovogodišnje tragove na zidovima grada su zaslužni akademski slikari i ilustratori Klara Rusan - KLARXY, Jan Sedmak, Eugen Varzić i Sebastijan Dračić. Njihovi su radovi, osim na fasadama, izloženi i u Muzeju grada Umaga. Izložba se može pogledati do 17. srpnja.

- Iz godine u godinu, svirke u svirku, knjige u knjigu, fasade u fasadu, Indirekt obogaćuje gradsku ponudu, ali i ispunjava svoju primarnu zadaću kao svjetionik nezavisne umjetnosti – svijetli, ponosno će organizatori. (Tea GRGIĆ, snimio Luka URBAC)


Podijeli: Facebook Twiter