Indijski sud ublažio kazne ubojicama Rajiva Gandhija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski je vrhovni sud trojici organizatora atentata na bivšeg premijera Rajiva Gandhija smrtne kazne pretvorio u kazne doživotnog zatvora jer se 11 godina nitko nije očitovao o njihovim zahtjevima za pomilovanjem.

Gandhija je ubio tamilski bombaš samoubojica na predizbornom skupu u indijskom gradu Sriperumbuduru u svibnju 1991. godine. Trojica osuđenih Indijaca, znanih samo pod imenima Santhan, Murugan i Perarivalan, bili su pripadnici Oslobodilačkih tigrova tamilskog Eelama (LTTE). Gandhi je ubijen za odmazdu što je poslao indijske snage u Šri Lanku 1987. godine.

Njih su trojica proglašeni organizatorima ubojstva i osuđeni su 1998. na smrt vješanjem. Pisali su svim indijskim predsjednicima od tada i tražili milost, ali im 11 godina nitko nije odgovorio. A kada im je napokon odgovoreno, molba je odbijena.

- Toliko čekanje odgovora na molbu za milost temelj je za pretvaranje smrtne kazne u doživotnu, priopćio je predsjednik vrhovnog suda P. Sathasivam.

Udovica Rajiva Gandhija Sonia čelnica je indijske Kongresne stranke, a njihov sin Rahul vodi stranačku kampanju uoči parlamentarnih izbora za nekoliko mjeseci i nada se da će postati premijerom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter