Indijski siromasi na 350 km dugom maršu za pravdu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseci tisuća Indijaca  iz najsiromašnijih slojeva, a među njima i pripadnici raznih plemena i dalita (kasta "nedodirljivih"), počeli su u srijedu marš dug 350 kilometara do New Delhija prosvjedujući protiv skupoće i njihove marginalizacije u trećem po snazi azijskom gospodarstvu. 

"Marš za pravdu" počeo je u gradu Gwalior (središnja Indija), a za 26 dana trebao bi završiti u New Delhiju, objavila je udruga inicijator Ekta Parishad, koja se bori za prava Indijaca bezemljaša. Iz Gwaliora je krenulo 35.000 ljudi, a udruga očekuje da ih do ulaska u New Delhi bude 100.000.

Prvi marš takve vrste 2007., je privukao 25.000 ljudi, većinom prezaduženih seljaka koji su tražili pravo na pristup zemlji i sredstvima za proizvodnju hrane.  Prosvjednici zahtijevaju agrarnu reformu nezadovoljni politikom središnje vlade koja problem prebacuje na lokalnu vlast ili pak kupuje zemljište u industrijske namjene te za gradnju posebnih gospodarskih zona.

Indijska sirotinja ostavljena je na rubu razvoja Indije koja je postala treća azijska gospodarska sila ili su jednostavno žrtvovani u ime liberalizma. Oko 73 posto od 1,2 milijarde Indijaca živi od poljoprivrede. Zadnjih godina veliki industrijski projekti odgođeni su ili čak otkazani zbog sporova s lokalnim zajednicima oko kupnje obradiva tla. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter