Indijska raketa na putu prema Marsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Raketa sa sondom koju je Indija odaslala prema planetu Mars napustila je Zemljinu orbitu u nedjelju i počela put prema crvenom planetu, objavila je indijska svemirska agencija.

Indija želi obilježiti povijest međuplanetarnog istraživanja postavši prva azijska zemlja koja je dospjela do Marsa. Raketa sa sondom Mangalyaan (ili Mars Orbiter), zlatne boje i veličine manjeg automobila, trebala bi stići do cilja u rujnu 2014., objavila je indijska organizacija za svemirska istraživanja (Isro). "Raketa će krenuti prema Marsu nakon što 10 mjeseci provede na putu oko Sunca", ističe Isro u priopćenju.

Indijska raketa koja se kreće brzinom od 32 kilometra u sekundi preslaba je za misiju. Inženjeri Isro-a su je vrtjeli oko Zemlje mjesec dana kako bi dobila dovoljno na brzini da izbjegne Zemljinu silu teže. Od polijetanja 5. studenoga, uspješno je provedeno šest manevara paljenja mlaznih motora.

"To je prekretnica za nas. Indija će ući u veliki međuplanetarni prostor prvi put s napravom indijske proizvodnje kako bi pokazala svoje tehnološke sposobnosti", izjavio je direktor Isro-a K. Radhakrishnan. Osmišljena i proizvedena u rekordnom vremenu s ograničenim proračunom, indijska sonda opremljena je senzorima namijenjenima mjerenju prisustva metana u atmosferi Marsa koje bi potvrdilo hipotezu o obliku primitivnog života na tom planetu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter