Indija traži da SAD povuče diplomata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indija je u petak od SAD-a zatražila da iz svog veleposlanstva u New Delhiju povuče diplomata sličnog ranga kao i Devyani Khobragade, indijske konzularne djelatnice čije je uhićenje u New Yorku prošlog mjeseca izazvalo krizu u odnosima između SAD-a i Indije, javlja Reuters, podsjećajući da je indijska diplomatkinja bila optužena za prijevaru oko vize, davanje lažne izjave i izrabljivanje kućne pomoćnice.

"Pozvali smo misiju SAD-a da recipročno povuče dužnosnika veleposlanstva sličnog ranga kao i Devyani", kazao je dužnosnik indijske vlade.

Khobragade je nakon uhićenja i optužnice dobila od SAD-a vizu G1 koja joj omogućuje puni diplomatski imunitet te je smjesta otputovala u Indiju.

U odvojenom priopćenju, ministarstvo je navelo da je Indija odbila odustati od diplomatskog imuniteta svoje konzulice, kao što je tražio Washington, potaknuvši njezin odlazak iz SAD-a gdje su joj ostala djeca. New Delhi je odlučio premjestiti Khobragade u ministarstvo vanjskih poslova.

Indija se angažirala iza kulisa unazad nekoliko tjedana kako bi osigurala totalni imunitet svojoj konzulici, strahujući da će se morati pojaviti pred sudom. Tijekom kratka pritvora, diplomatkinju su pretražili po tijelu što je izazvalo zgražanje New Delhija, koji je poduzeo mjere odmazde protiv američkog diplomatskog osoblja u Indiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter