Indija testirala raketu dugog dometa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indija je u cetvrtak uspješno izvela probno lansiranje rakete dugog dometa koja može doseci Kinu ali i neazijske zemlje, što je veliki napredak koji Indiju dovodi na domak male skupine zemalja koje posjeduju interkontinentalne balisticke rakete.

Raketa Agni V dosega 5.000 km, koja je sposobna nositi nuklearno oružje, lansirana je iz baze u državi Orisi. Raketa teška 50 tona i visoka 17 metara, može doseci mete na cijelom kineskom teritoriju kao i u ostatku Azije, te neke europske zemlje, smatraju strucnjaci.

Samo pet stalnih clanica Vijeca sigurnosti UN-a (Kina, Rusija, Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija) sada posjeduju medukontinentalne balisticke rakete (ICBM) dosega veceg od 5.500 km.

Indijski premijer Manmohan Singh je cestitao znanstvenicima na uspješnom lansiranju, a ministar obrane A.K. Antony je pozdravio "savršen uspjeh", ocijenivši lansiranje velikim pomakom u raketnom programu Indije, rekao je njegov glasnogovornik.

Ovo lansiranje je izvedeno nedugo nakon povratka Indije u uski krug zemalja s nuklearnim podmornicama, korištenjem podmornice koju je Rusija iznajmila Indiji na deset godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter