Indija: Šestorica silovatelja optužena za ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv šestorice osumnjičenih za silovanje djevojke u Indiji podignuta je optužnica za ubojstvo nakon što je nesretna žena umrla u subotu od ozljeda koje je zadobila u napadu, priopćila je policija.

"Oni su optuženi za ubojstvo", rekao je Rajan Bhagat, glasnogovornik policije u New Delhiju. Žrtva kolektivnog silovanja u autobusu u New Delhiju, koje je potaknulo nasilne prosvjede u Indiji, umrla je u subotu u singapurskoj bolnici Mount Elizabeth, priopćila je bolnica.

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, no neki su je mediji nazivali "Amanat", što na jeziku urdu znači "blago", bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. prosinca prebačena u Singapur. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika.

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

Komentatori strahuju da će smrt žrtve izazvati još silovitije prosvjede i nove sukobe s policijom. Sociolozi ocjenjuju da su prosvjedi odraz dublje frustracije brojnih Indijaca nemarom i slabošću vlade u rješavanju društvenih i gospodarskih pitanja. (Hina/Reuters)

 


Podijeli: Facebook Twiter