Indija naredila provjeru reaktora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indijski premijer Manmohan Singh najavio je u ponedjeljak provjeru sigurnosti svih nuklearnih reaktora u zemlji, nakon razornog potresa i tsunamija u Japanu koji su oštetili više centrala.

Ministarstvo za atomsku energiju i njegove agencije "dobili su naredbu da odmah provedu tehnicku provjeru svih sigurnosnih sustava u našim nuklearnim centralama kako bi bili sigurni da mogu odoljeti velikim prirodnim katastrofama kao što su tsunamiji i potresi", rekao je u parlamentu.

"Htio bih potvrditi parlamentarnim zastupnicima da vlada pridaje najvecu važnost nuklearnoj sigurnosti", dodao je Singh.

Indija, treca po velicini gospodarska sila u Aziji, imala je koncem 2010. dvadeset aktivnih nuklearnih reaktora snage 4.780 megavata, a ostalih pet, cija izgradnja još traje, osigurat ce još 3.900 megavata.

Azijska velesila aktivno traži nove izvore u opskrbi energijom kako bi poduprla svoj rast od gotovo 9 posto utemeljen na snažnoj industrijskoj proizvodnji. Indija planira do 2032. osigurati još 63.000 megavata elektricne energije, za što ce joj trebati ulaganja od stotinjak milijardi eura.


Podijeli: Facebook Twiter