Indija lansirala sondu na Mars

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indija je uspješno lansirala u utorak sondu na crveni planet u nadi da će tom misijom pokazati svoju tehnološku moć u istraživanju Sunčevog sustava, javlja BBC.

Raketa sa svemirskom letjelicom (Mars Orbiter Mission) lansirana je iz svemirskog centra Satish Dhawan na istočnoj obali Indije i sada bi trebala putovati 300 dana te ući u orbitu Marsa 2014.

Čelnik Indijske svemirske agencije rekao je za BBC da će ta misija pokazati tehnološku sposobnost slanja sonde u orbitu Marsa i provođenja pokusa.

Ako letjelica uđe u orbitu crvenog planeta, Indijska svemirska agencija postat će četvrta u svijetu nakon SAD-a, Rusije i Europe koja je poduzela uspješnu misiju na Mars.

Više od polovice svjetskih pokušaja slanja sondi na Mars je propalo. Od ukupno 40, propale su 23 misije, uključujući misiju Japana 1999. godine i Kine 2011. godine.

Raketa je opremljena svim nužnim instrumentima i zadatak joj je prikupljanje podataka o tome što se dogodilo s vodom, za koju se vjeruje da je nekad u ogromnim količima postojala na Marsu, te o metanu, ključnom znaku životnih procesa na Zemlji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter