Indija: Kremirana žrtva grupnog silovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Indiji je u nedjelju na privatnoj ceremoniji kremirana mlada žena čije su silovanje i smrt izazvali velike prosvjede u Indiji i rijetku nacionalnu debatu o nasilju nad ženama.

Njezino je tijelo u nedjelju prebačeno u New Delhi iz Singapura gdje je u bolnici od ozljeda umrla u subotu. U zračnoj luci u New Delhiju na tužnom su dočeku bili najviši predstavnici države, uključivo i premijera Manmohana Singha.

Dvadesettrogodišnjica studentica, kojoj ime nije objavljeno, bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Nakon nekoliko operacija u New Delhiju na liječenje je bila 26. prosinca prebačena u Singapur. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga.

Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika.

Većina silovanja i drugi seksualni zločini u Indiji ne prijavljuju se i rijetko su kažnjeni, ističu borci za ženska prava. Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima, a indijske televizije opširno su pratile slučaj.

Protiv šestorice osumnjičenih za silovanje podignuta je optužnica za ubojstvo. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter