Indija: Homoseksualni poljubac na filmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Bombay Talkies" se počeo prikazivati u kinima Indije prigodom 100. obljetnice Bollywooda, i to je jedan od rijetkih filmova koji prikazuje homoseksualni poljubac u tom vrlo konzervativnom društvu.

Prikazan na festivalu u Cannesu gdje je Zlatnu palmu dobio francuski film o lezbijskoj ljubavi, "Bombay Talkies" se sastoji od četiri kratkometražna ljubavna filma poznatih redatelja koje Indija posvećuje sedmoj umjetnosti i utjecaju filma na živote ljudi.

U jednom od tih kratkometražnih filmova redatelj Karan Johar je snimio poljubac jednog mladog čovjeka i supruga njegove najbolje prijateljice u filmu koji se bavi istraživanjem seksualnog identiteta i bračne nesloge.

Iako su takvi prizori nekada mogli izazvati negodovanja u malim kinima u Indiji, gdje gledatelji glasno komentiraju zbivanja na platnu, ovaj poljubac je dočekan pljeskom, tvrdi jedan aktivist homoseksualnih prava i dodaje da bi ta pozitivna reakcija mogla značiti da je društvo otvorenije prema homoseksualnim pričama od filmskih producenata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter