Indija dobila novu saveznu državu - Telanganu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Indija je u ponedjeljak dobila 29. saveznu državu, Telanganu, što je svečano proslavljeno na jugu zemlje nakon gotovo šezdesetogodišnje borbe za veću samostalnost te regije.

Kalvankuntla Chandrashekar Rao, koji je jedno vrijeme štrajkao glađu kako bi se izborio za samostalnost Telangane, imenovan je predsjednikom vlade te nove države na prigodnoj svečanosti održanoj u ponedjeljak ujutro u njezinu glavnom gradu Hyderabadu. Stanovnici nove države proslavili su taj događaj u ponoć vatrometom koji je obasjao nebo ponad grada. Novi indijski premijer Narendra Modi uputio je Rau čestitku i obećao "svekoliku potporu narodu i vladi Telangane", u poruci na twitteru.

"Indija ima novu državu. Dobrodošla, Telangano, naša 29. državo. Ona će nam pomoći u hodu prema razvoju u narednim godinama", dodao je. "Rođenje Telangane događa se nakon godina borbe i žrtava velikog broja ljudi". Nova država nastala je podjelom države Andhra Pradesha. Hyderabad će u idućih deset godina biti prijestolnica obiju država. Kampanja za odcjepljenje počela je u 50-im a njezini su zagovaratelji bili nezadovoljni što mjesne izvršne vlasti zanemaruju to područje. Naprotiv, elita i stanovnici obalnog pojasa Andhre Pradesha koji su gospodarski bolje stajali, protivili su se odcjepljenju plašeći se gospodarske destabilizacije te regije. Protivnici nastanka nove države misle da ova odluka otvara "Pandorinu kutiju" separatističkih zahtjeva u Indiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter