Indie muzika je mrtva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisna, indie muzika je mrtva zato što su novi bendovi puni buducih racunovoda, ocijenio je u intervjuu za škotski Daily Record James Dean Bradfield, pjevac i gitarist grupe Manic Street Preachers. Bradfield nema lijepih rijeci za sadašnju situaciju u glazbenoj industriji koja se ogleda na top listama. Vjeruje da mnogim glazbenicima nedostaje pravi duh rock 'n' rolla jer se odnose prema svojim glazbenim karijerama kao prema meduvremenu prije no što se vrate raditi normalne poslove.

- I dalje je lako zaljubiti se u albume, ali nije lako zaljubiti se u bend. Ne gledam bend i mislim da ce biti izvanredan ili sjajan. Ne vidim pricu koja je vezana za bendove jer to je glazba koju su stvorili u godini koja ce za njih biti tek prelazna izmedu dva posla. Cini se da je netko rekao: 'Mislim da cu snimiti album i onda ce mi tata dati posao u racunovodstvenoj firmi', ironicno pretpostavlja Bradfield.

Kaže da je gledao Top 40 i kao da manchesterska scena, Seattle i britpop nisu nikad postojali. Britpop je znacio da su gitarski bendovi bili svaki tjedan medu prvih pet na top-listi, a danas je rijetkost da sastav koji ima naglašeni gitarski zvuk bude medu prvih 40. Sve je to pop glazba što je po njemu stvarno deprimirajuce.

U intervjuu je Bradfield ispricao i o novom albumu Preachersa "Postcards from a young man" te se osvrnuo i na povijest benda prisjetivši se njihovog nestalog gitarista Richeya Edwardsa. Priznao je da dok je bio jako mlad da je slušao Electric Light Orchestra i Queen, ali kasnije je postao obožavatelj grupe Joy Division. Bend je na sceni vec 25 godina i poznati su po politicki obojenim i društveno kritickim pjesmama, no Bradfield smatra da bi morali napraviti mjesta za mlade izvodace.

"Važno je reci da i dalje imamo iste ideale u vremenu kada više nema ideologije. Nihilizam je pretvoren u nešto pozitivnije. Ne možemo vam ponuditi ideologiju. Postoji jedna suština koja je uvijek ista. Necemo se pretvarati da smo neuništivi. Nemamo više 20 godina, sad imamo 41. Potpuno razumijem zašto je rock 'n' roll opsjednut mladošcu jer rock 'n' roll mora biti nihilistican, ali i dalje imamo nešto ponuditi", kaže frontman Manic Street Preachersa.


Podijeli: Facebook Twiter