Independent preporučuje Matoševićevu malvaziju Alba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlatne medalje s godišnjih vinskih ocjenjivanja Decantera i International wine challengea u Londonu ovih dana potvrđuju da Istra ima vina koja kvalitetom pripadaju samom vrhu svjetske vinske scene, a vjetar u leđa istarskoj svjetskoj vinskoj ofenzivi svakako daju i inozemni mediji u kojima će spominjanja istarskih vina, i zbog recentnih londonskih medalja, biti sve više. Vina Ivice Matoševića već su hvalili inozemni specijalizirani vinski časopisi, a prije nekoliko se dana njegove poznate malvazije Alba "dohvatio" i britanski list The Independent.

U vinskoj rubrici ovog medija "opće prakse" novinar Terry Kirby svojim čitateljima otkriva vrhunska bijela vina iz istočnog Mediterana, i iz te Britancima očito manje poznate vinske regije preporučuje tri savršena vina za proljetni užitak. Kirbyjev izbor čine grčka Malagousia iz okolice Soluna u Grčkoj, Kayra Narince iz turske Anatolije, i Matoševićevu malvaziju Alba. Sva tri vina su iz berbe 2015., a Kirby iz zajedno opisuje kao "nove sorte i stilove koje tek treba istražiti".

Matoševićeva malvazija Alba 2015. za koju je Kirby napisao da dolazi "iz hrvatskog dijela Istre blizu granice sa Slovenijom i Italijom" opisana je kao vrhunsko bijelo vino napravljeno od grožđa sorte malvazija, punog tijela i bogate aromatike, s aromama svježe jabuke i kruške i s "veličanstvenom notom badema, čestom i u drugim hrvatskim bijelim vinima". (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter