Indeks blagostanja: Hrvatska na 50. mjestu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Norveška je već šestu godinu zaredom najuspješnija zemlja na svijetu prema Indeksu blagostanja britanskog instituta Legatum, koji ocjenjuje napredak i razvoj 142 zemlje, dok je Hrvatska na 50 mjestu.

Legatum je u utorak objavio Indeks blagostanja za 2014. godinu koji procjenjuje zemlje na područjima gospodarstva, poduzetništva, upravljanja, obrazovanja, zdravstva, sigurnosti, osobnih sloboda i socijalnog kapitala.

Norvešku po uspješnosti slijede Švicarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, a u prvih deset su još Švedska, Australija, Finska, Nizozemska i SAD. Hrvatska zauzima 50. mjesto gdje je došla s 53. mjesta 2013. Godine 2010. bila je na 38. mjestu, zatim 2011. na 41., a 2012. na 50. mjestu. S obzirom na rangiranje prema kategorijama, ispada da je Hrvatska najbolja u području obrazovanja i zdravstva (36.), sigurnosti (39.), zatim slijede upravljanje (51.), poduzetništvo (53.), gospodarstvo (73.), osobne slobode (85.), a najgora je na području društvenog kapitala (119.).

Od hrvatskih susjeda najuspješnija je Slovenija koja je na 24. mjestu. Crna Gora je na 65. mjestu, Makedonija 69., Srbija 77., a Bosna i Hercegovina je na 91. mjestu. Gotovo dvije trećine najuspješnijih 30 država su europske zemlje, od kojih je 16 članica Europske unije. Među najvećim članicama EU-a najuspješnija je Velika Britanija, iako je ispred nje Irska (12.), i zauzima 13. mjesto ispred Njemačke (14.), Francuske (21.), Španjolske (26.) i Italije (37). Najnerazvijenije europske zemlje su Armenija koja se nalazi na 95. mjestu, BiH na 91. i Moldavija koja zauzima 89. Rusija je pala za sedam mjesta u odnosu na prošlu godinu i sada zauzima 68. mjesto. Za to je kriv loš rezultat na području upravljanja (113.) i osobnih sloboda (124.). Najneuspješnije su zemlje Srednjoafrička Republika koja je na samom dnu popisa od 142 zemlje, a slijede ju Čad, Kongo, Burundi, Jemen, Afganistan, Togo, Haiti, Sijera Leone i Gvineja.

Indeks blagostanja pokazuje da su se slobodnije, društveno kohezivnije zemlje koje imaju dobro upravljanje bolje oporavile od financijske krize od ostalih. Londonski institut Legatum također ističe da su najuspješnije zemlje one koje pružaju prilike svojim građanima i gdje je visoka razina socijalne mobilnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter