Incidenti na mimohodu u spomen ubijenim Kurdinjama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žestoki sukobi izbili su u četvrtak u Istanbulu između turske policije i više stotina ljudi okupljenih u spomen na tri kurdske aktivistice ubijene prije godinu dana u Parizu, javlja AFP.

Između 500 i 600 kurdskih prosvjednika, među kojima nekoliko zastupnika, okupili su se poslijepodne ispred gimnazije Galatasaray u Istanbulu uz povike "želimo pravdu" za tri žrtve.

Kada je povorka krenula prema francuskom konzulatu, snage reda su obilno upotrijebile suzavac, vodene topove i plastične metke ne bi li rastjerale okupljene, a nasilje je trajalo najmanje pola sata.

Zastupnica Stranke za mir i demokraciju Sehabat Tuncel je istaknula da "umjesto da razjasne ubojstva, oni interveniraju protiv onih koji ukazuju na zločine. To pokazuje kako Turska brani ubojice".

Tri kurdske aktivistice - Sakine Cansiz, povijesna figura pobunjeničkog pokreta Radničke stranke Kurdistana (PKK) i bliska utemeljitelju Abdulahu Ocalanu, Fidan Dogan koja je radila u informativnom centru, i Leyla Soylemez, mlada aktivistica, ubijene su vatrenim oružjem 9. siječnja 2013. u prostorijama informativnog kurdskog centra u Parizu.

Osam dana kasnije policija je uhitila turskog državljanina Omera Guneya, optuženog za ubojstva, a tužitelj Pariza je rekao da je on bio vozač PKK-a i pratitelj Sakine Cansiz, dok je PKK demantirao da je Guney njihov član.

Više tragova je slijeđeno za objašnjenje trostrukog ubojstva: obračun unutar kurdskog pokreta povezan s mirovnim pregovorima između PKK i Turske, djelo turskog krajnje desnog centra "Sivi vukovi" i osobni obračuni.

Turske vlasti su u jesen 2012. pokrenule mirovne pregovore sa zatočenim šefom PKK Abdulahom Ocalanom i ti su razgovori na mrtvoj točci. U kurdskom sukobu koji je izbio 1984. poginulo je više od 45.000 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter