Incident na otvorenju 20. sajma knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz nedvosmislen povik "Dolje bando izdajnička, i vlast i oporbo", pulski umjetnik Sead Gavranović Gale danas je tijekom službenog otvaranja Sajma knjiga u jednom trenutku istrčao na binu i u zrak bacio letke te kovani novac, točnije lipe. Nakon prvotnog iznenađenja publike i organizatora, a sve se odigravalo tik ispred kamera i novinara, brzo ga je dohvatio redar i izveo iz pulskog Doma hrvatskih branitelja.

Odmah zatim, uoči svog nastupa Livio Morosin je ironično kazao da je čin izrežiran kao dio programa otvaranja sama, a nije to bio, što nam je i Gavranović rekao izvan zgrade. Svoj je jučerašnji političko umjetnički čin nazvao "Bijeda i neizdrživost".

Na letku naslovljenom "Što zamjeram gradskim županijskim i državnim političarima" naveo je 33 zamjerki: od 'izdaje interesa svojih građana, nepotizma, pljačke poduzeća i potpisivanje ugovora štetnih po zajednicu', do 'uništavanja gradove kroz prenamjene prostora i bahatog odnosa prema kulturi i umjetnosti'. Na drugom letku "Molitva" Gale traži od 'kriminalno-političke-lihvarske bagre' da se pokaje i vrati opljačkano osiromašenom narodu, dok mu treći letak sadrži dulji Nietzscheov citat iz njegova djela "Tako je govorio Zaratustra" te citat iz "Siebenkasa" Jeana Paula. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter