Incident na Everestu: Šerpe napale alpiniste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezapamćen incident dogodio se proteklog vikenda na južnoj, nepalskoj strani Mt. Everesta, gdje je u punom jeku penjačka sezona. Najviši vrh svijeta već je više godina pod opsadom penjača iz cijelog svijeta, često i posve neiskusnih, koji u režiji specijaliziranih agencija pokušavaju osvojiti 8.850 metara visoku planinu. Prema nekim informacijama, u podnožju planine s južne strane trenutno se nalazi rekordnih tisuću ljudi, a jedna od posljedica ovakvog »turističkog« pristupa planini dogodila se u subotu, kad je više od stotinu Šerpa na visini od 6.400 metara napalo trojac poznatih svjetskih alpinista, Švicarca Uelija Stecka, Talijana Simonea Moroa, te Engleza Jona Griffitha.

U subotu je međutim, tijekom aklimatizacije po tzv. »normalnoj ruti« kojom se svake godine na vrh popne par stotina ljudi, trojac upao u svađu s ekipom Šerpa koji su postavljali fiksirana užeta. Šerpe su trojcu zabranili korištenje »fiksne užadi« dok ne završe s radom, pa su se Moro, Steck i Griffith pomaknuli pedeset metara ulijevo i nastavili penjati ne smetajući Šerpama. Kako bi, međutim, došli do svojih šatora koje su već ranije postavili na 7.200 metara visine, bili su prisiljeni »prečkati« ulijevo i ponovo se susreti sa Šerpama.

Prema tvrdnjama Moroa to je razljutilo vođu Šerpa, te je došlo do svađe, nakon čega su se Šerpe demonstrativno spustile do nižeg logora. U pokušaju da ispravi incident, Steck je potom sam fiskirao još 200 metara užadi. No kad su se nekoliko sati potom i trojica penjača spustili do logora 2, tamo ih je dočekala razljućena gomila od stotinjak Šerpa koja ih je gađala kamenjem, te ih fizički napala, a ozbiljnije posljedice spriječila je grupa drugih penjača koji su stali između trojca i razljućene gomile. Moro, Steck i Griffith u svom priopćenju tvrde da im je potom zaprijećeno smrću ukoliko odmah ne napuste planinu, što su oni i učinili. 

I dok vođa grupe Šerpa tvrdi da su »zapadnjaci« u svom napredovanju rušili led na njegovu ekipu, Moro i njegov tim tvrde da ih oni ni na koji način nisu ugrožavali. Što se točno dogodilo utvrđuje i nepalska policija koja je navodno privela inicijatore napada, te ispitala i strane penjače. (V. SIMIČEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter