Inatov 30. rođendan: Alternativni antidepresiv

Performan 'Sub Motion' Pina Ivančića, Davida Belasa i Ivane-Nataše Turković (D. ŠTIFANIĆ)
Performan 'Sub Motion' Pina Ivančića, Davida Belasa i Ivane-Nataše Turković (D. ŠTIFANIĆ)

Cjelodnevnim subotnjim programom – prepunim prezentacija, performansa, koncerata i druženja, završeni su Dani Inata tijekom kojih se slavio 30. rođendan ovog pulskog alternativnog kazališta. Dani Inata bili su posvećeni ne samo tom kazalištu već i drugim, mladim pa i neafirmiranim kazališnim skupinama kao što su Korak, Naranča i kolektiv Go-Go Wrighters.

Središnja zbivanja subotnjeg programa bili su popodnevni performansi sadašnjih i bivših članova te prijatelja Inata, a led je probila Sabina Aličić performansom "Mamma la mandarina" – o zbunjenoj majci svih mandarina ovog svijeta.

Pino Ivančić, David Belas i Ivana-Nataša Turković održali su sugestivan, intenzivan i snažan performans naziva "Sub Motion" u kojemu je Belas ostao bez kose, Pino otplesao svoj derviški ples, dok je Nataša tražila ženu i njene iskonske i svakodnevne inkarnacije. Performans je završio konfuznom i iritirajućom projekcijom koja je u posjetiteljima trebala izazvati snažne reakcije tjeskobe i, u konačnici, bijesa i straha.

Zatim su performans izveli Branko Sušac (doduše ne na bini) i Šandor Slacki. Njihova "Hrvatska rapsodija" nijemi je krik čovjeka koji svoje tlo nosi naokolo poput obične daske, dok iz zvučnika trešte beskrajne repeticije iz Ravelovog "Bolera". Za kraj performativnog dijela programa pobrinuli su se kršni momci iz Šikuti Machinea koji su izveli "Manjaduru".

Subotnji je program počeo matinejom predstave "Zaljubljeni Pipo" Teatra Naranča, a nastavljen je "Bajkom za prijatelja Enesa: Postanak ruže" Snježane Akrap Sušac i "Dobro jutro" s Enesom Kiševićem te "Bombonima za Inat" zbora Rondo Histriae. Na programu su bile i projekcije filmova: "Ethan" Elvisa Lenića, "Janez" Andree Celija i Urše Kostelic te "ŠuraNoveOvce" Ide Skoko.

Posjetitelji su mogli poslušati i koncerte sasvim neozbiljne vokalne skupine Franko Pušac te predanih pulskih jazzera, ovom prilikom okupljenih pod imenom Jahači rumene kadulje.

Osim predstave "Iskorak", u programu Dana Inata igrala je i predstava "Kud i kamo" skupine Go-Go Wrighters čiju smo premijeru mogli vidjeti početkom mjeseca u galeriji Cvajner, a koncertno se predstavila i nova grupa naziva Fusion of Us.

Mogle su se prelistati i dvije slikovnice ("Strahosmijeh" Vibora Juhasa i Vanje Marković i "Branku za sanak pravi pjesmica o sretnoj kravi" Feodore Gubaš) te razgledati instalacije i izložbe, a predstavili su se: Olja Grubić, Ivana-Nataša Turković, Tea Plepelić i Roberta Weissman Nagy te polaznici Strukovne škole Pula).

Povodom Inatovog slavlja svoja su vrata otvorile udruge Zelena Istra i udruga Srba "Nikola Tesla" te ateljei umjetnika Roberta Paulette, Andija Pekice i Romana Ugussija. (Boris VINCEK; snimio DEJAN ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter