Ina zarađuje milijarde, ali kreše plaće radnika

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Unatoč milijardama zarađenih kuna, Ini su njeni radnici - preskupi. Pod krinkom unapređenja operativnog modela upravljanja benzinskim crpkama, uprava Ine svojim radnicima u maloprodaji namjerava drastično smanjiti plaće. Na to upozorava riječki povjerenik Sindikata EKN-a u Ini, Ivica Perinić.

Uprava Ine sindikatima je još koncem prošle godine poslala materijal pod nazivom "Novi operativni model upravljanja poslovanjem BP" koji predviđa da se poslovi i aktivnosti upravljanja, rada i usklađivanja rada na benzinskim postajama povjere trećoj strani - trgovačkom društvu u okviru Ina Grupe.

- Ta bi nova tvrtka trebala objediniti oko 400 benzinskih crpki, što znači više od dvije tisuće sadašnjih Ininih radnika, s ciljem, kako tvrdi uprava, plana povećanja učinkovitosti i smanjenja operativnih troškova kako bi se omogućilo dugoročno održivo poslovanje ovog segmenta djelatnosti.

Slijedom ovakvih formulacija, čovjek bi zaista očekivao sve, samo ne ono što nam je predočeno iz uprave - provođenje operativnog modela upravljanja poslovanjem benzinskih pumpi na način drastičnog smanjivanja plaće i materijalnih prava radnika jer imaju 30 posto veće plaće od konkurencije, kaže Perinić.

- Činjenica je da radnici na Ininim benzinskim crpkama imaju veće plaće od radnika na drugim crpkama. No, zašto bi to bilo sporno? Inini radnici rade u tvrtki koja ima i vlastitu proizvodnju, a obavljaju i poslove koje radnici na konkurentskim crpkama ne rade. Umjesto da za sve dodatne poslove radnike nagrade, oni im sada žele dramatično srezati plaće, kaže Perinić.

Iz uprave Ine demantiraju mogućnost izdvajanja sektora maloprodaje u zasebnu tvrtku.

- Ina ne razmatra izdvajanje niti jedne od svojih temeljnih djelatnosti pa tako ni maloprodaje. Razmatraju se isključivo moguća unapređenja operativnog modela maloprodaje, no odluka po ovom pitanju nije donesena. (M. GLAVAN/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter