Ina traži poskupljenje plina od 12 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ina je od Vlade zatražila novo poskupljenje prirodnog plina distributerima, u iznosu od 12 posto, odnosno za 20 lipa po kubicnom metru, potvrdili su na konferenciji za novinare predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott i glavni izvršni direktor poduzeca Bojan Milkovic.

Konacnu odluku o poskupljenju donosi Vlada, a bude li ona donesena u korist Ine, 39 distributera plina u Hrvatskoj Ini ce za kubik plina za domacinstva placati 1,90 umjesto dosadašnjih 1,70 kuna.

Koliko ce pak distributeri plin nakon toga poskupjeti kucanstvima, odnosno poduzetništvu, koje opskrbljuju, ovisi o njihovom dogovoru s Ministarstvom gospodarstva, no bude li rijec takoder o 12-postotnom poskupljenju, to znaci da ce kubik plina u Zagrebu, primjerice, poskupjeti sa sadašnjih 2,79 na 3,13 kuna, u Rijeci s tri na 3,36 kuna, a u Osijeku s 2,62 na 2,93 kune.

Plin je za 600 tisuca kucanstava u Hrvatskoj unatrag godinu i pol dana vec poskupio za 35 posto: za 20 posto u sijecnju prošle godine te za još 15 posto ovoga sijecnja. Iako je u sijecnju ove godine Vlada Ini odobrila poskupljenje plina distributerima za 19 posto, odluceno je da ce sa 65 milijuna kuna do kraja ove godine djelomicno subvencionirati poskupljenje distributera kucanstvima, te je u konacnici plin za domacinstva poskupio za 15 posto.

Znaci li to da ce sada, dok još subvencionira staro poskupljenje, Vlada istovremeno Ini odobriti novo, od 12 posto, ostaje upitno. Ina je "embargo" na poskupljenje imala samo od sijecnja do 1. svibnja, nakon kojeg opet, kako stoji u dodatku Glavnom ugovoru Ine i MOL-a o plinskom poslovanju, ima pravo, ukoliko je opravdano, poskupljivati prirodni plin.

"Na svjetskim je burzama cijena plina porasla, a dodatak ugovoru s Vladom kaže da imamo pravo tražiti poskupljenje, što smo i napravili. Na Vladi je sada da donese konacnu odluku", kazao je Milokovic, dok je Aldott podsjetio da je sporazumom s Vladom dogovoreno postepeno povecanje cijene plina do 2014., do cijene koju Ina placa pri uvozu ovog energenta.

Glavna skupština Ine u utorak je, osim toga, donijela odluku kojom Upravu i Nadzorni odbor ovog poduzeca ovlašcuje da do kraja ove godine izda zamjenjivih obveznica Ine u iznosu od 1,5 milijardi kuna, koje ce u cijelosti upisati Vlada i Mol. To znaci da ce MOL i Vlada kao dva najveca dionicara, odluce li tako, Inu kreditirati svatko sa 750 milijuna kuna, dok bi Ina svoje obveznice trebala iskupiti u roku od tri godine.

Ne ucini li to, dionicari ce svoje obveznice moci pretvarati u dionice. Dogodi li se taj scenarij, pretvaranjem obveznica u dionice ne bi se trebao mijenjati sadašnji vlasnicki udio MOL-a i Vlade u Ini u odnosu od 47:44 posto dionica. Ina ce obveznice iskupljivati uz promjenjivu kamatnu stopu.


Podijeli: Facebook Twiter