Ina se mora potpuno povuci iz Sirije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je danas donijela odluku kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav impelmentira sankcije EU prema Siriji, a provedba tih sankcija u energetskom sektoru pogada Inu koja se, kako je receno, mora povuci iz Sirije.

Ina se sad mora potpuno povuci iz Sirije, a današnjom odlukom pravno se štiti interes te tvrtke, istaknuo je premijer Zoran Milanovic na sjednici Vlade. "Posao vlade kao promicatelja hrvatskih gospodarskih interesa je da sutra, kad se situacija u Siriji stabilizira, jednako kao što sada poštuje odluke Vijeca EU, traži zaštitu interesa naših poduzeca", rekao je.

Vladinom odlukom o provodenju medunarodnih mjera ogranicavanja utvrdenih Odlukom Vijeca Europske unije u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku uz ostalo se zabranjuje nabava, uvoz ili prijenos sirove nafte ili naftnih derivata iz Sirije u Hrvatsku, zabranjuje izvoz opreme i tehnologije za naftnu i plinsku industriju u Siriji, kao i osnivanje bilo kakvih zajednickih poduzeca u Siriji koja sudjeluju u sektorima istraživanja, proizvodnje ili rafiniranja nafte u Siriji.

Ina ce u potpunosti poštovati današnju odluku Vlade kojom se Hrvatska pridružuje sankcijama EU prema Siriji te ce nakon analize te odluke poduzeti sve potrebne korake u cilju uskladivanja svojih poslovnih aktivnosti u toj zemlji, izvijestili su danas iz Ine.

Iz Ine podsjecaju da vec duže vrijeme na dnevnoj bazi motre razvoj situacije u Siriji te da je vecina zaposlenika povucena iz te zemlje, dok su s preostalim manjim brojem djelatnika, cija sigurnost nije ugrožena, u stalnom kontaktu.

Odlukom se, kako je u izjavi novinarima nakon sjednice naglasio i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic, definira pravna podloga za daljnje iskorištavanje koncesije u Siriji. Odluka je pravni temelj da se ne može dogoditi da Ina izgubi pravo na koncesije, rekao je. Dodaje kako su posljedice odluke ozbiljne, a donesena je u konzultaciji s Inom. Dobit Ine u prošloj godini bila je gotovo dvije milijarde kuna, a kako je rekao Cacic, vecina je te dobiti vezana uz Siriju.

Hrvatska današnjom odlukom implementira u svoj pravni sustav odluku Vijeca EU od 1. prosinca prošle godine.

Odlukom se, uz ostalo, zabranjuje prodaja, nabava, prijenos ili izvoz oružja i srodnog materijala koji bi se mogao upotrijebiti za unutarnju represiju u Siriji, a ogranicava se i sudjelovanje u infrastrukturnim projektima u toj zemlji, zabranjuje se i prodavanje, nabavljanje, prijenos ili izvoz opreme i tehnologije namijenjene izgradnji novih elektrana u Siriji, zabranjuje financiranje odredenih poduzeca, posebice vezano za energetski sektor u Siriji, itd.


Podijeli: Facebook Twiter