Ina povisila cijene goriva, drugi je prate

Ilustracija (K. T.)
Ilustracija (K. T.)

Očekivano, primjenom slobodnog formiranje cijena naftnih derivata u utorak su zabilježena prva poskupljenja goriva, no prvog dana na to se odlučila jedino Ina, dok su ostale benzinske postaje zadržale cijene objavljene još 18. veljače. Tako je litra bezolovnog benzina od 95 oktana na pulskim Ininim postajama koštala 10,41 kunu, dok se svega pola kilometra dalje kod Lukoila mogla kupiti za 10,29 kuna.

Drugi dan, druga priča. Ina je zadržala cijene koje je prvotno postavila, a konkurencija poskupjela za deset lipa te se približila na svega dvije lipe razlike. Jučer su pak cijene na Croduxovoj postaji izjednačene s Ininim, a prate ih i ostale kompanije.

Po svemu sudeći, kompanije se drže "tihog dogovora". Upravo na ovakav scenarij upozoravali su stručnjaci.

Veleprodajne cijene naftnih derivata do daljnjeg će se korigirati na tjednoj osnovi, dok će se maloprodajne cijene mijenjati češće u skladu s tržišnim kretanjima, navode u najvećoj domaćoj naftnoj kompaniji.

- Cijene goriva su previsoke i uopće nije važno je li na nekoj postaji litra benzina jeftinija jednu ili dvije lipe, činjenica je da ista litra košta previše u državi u kojoj će uskoro i radnička klasa kopati po kontejnerima, komentirala je prilikom točenja goriva u Puli Marija Mogorović.

Informacije o cijenama goriva na dnevnoj ili tjednoj bazi dosad su bile dostupne na službenim stranicama kompanija, sada pak, izuzev Croduxa, napominju da su iste istaknute na benzinskim postajama, navodeći tako vozače da sami istražuju eventualne razlike u cijenama goriva. Malu pomoć pruža tek Hrvatski autoklub koji na svojim stranicama dnevno ažurira cijene pojedinih kompanija, ali ne i INA-e. (K. TADIJIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter