Ina oštećena za desetke milijuna dolara godišnje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

MOL je preko svojih sestrinskih tvrtki naftu za Inu iz Budimpešte kupovao za pet dolara po barelu skuplje nego za sebe, doznajemo neslužbeno od upućenih u USKOK-ovu najnoviju istragu u Ini kojom se želi ispitati zajednička nabava nafte za MOL i Inu. USKOK je prije desetak dana od uprave Ine na čelu sa Zoltanom Aldottom zatražio svu dokumentaciju o kupovini nafte od 2009. godine naovamo, nakon što mu je stigla prijava djelatnika Ine u kojoj su izražene sumnje da je MOL za sebe naftu kupovao jeftinije nego za Inu.

Osim što je zajednička nabava nafte podrazumijevala da je nafta za Inu plaćana pet dolara po barelu više od nafte koju je plaćao MOL, nekvalitetnija je nafta odlazila za Inu, a ona bolje kvalitete MOL-u. Koliko je u čitavom tom periodu Ina točno izgubila, odnosno MOL profitirao, pokazat će eventualno istraga, no od dobro obaviještenih izvora moguće je čuti da se radi o desecima milijuna dolara godišnje.

USKOK-ova istraga trebala bi hrvatskim članovima Uprave Ine konačno dati uvid u podatke o "zajedničkoj" nabavi nafte, koje hrvatska strana od Aldotta dugo traži, a ne dobiva ih. Podaci su nedavno uskraćeni i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku. MOL Inom gotovo pa samostalno upravlja od 2009. godine, kada je s Vladom Ive Sanadera potpisao famozni dodatak dioničarskom ugovoru, prema kojem hrvatski članovi uprave uvid u podatke o nabavi nafte nemaju.

Iz Ine, službeno, demantiraju informacije prema kojima su USKOK-ovi istražitelji kod njih u upravnoj zgradi, navodeći da ih je USKOK samo zatražio da dostave dokumentaciju o nabavi nafte. Nije riječ o istrazi, napominju, već o zahtjevu za dostavu podataka. (B. MRVOŠ PAVIĆ, J. MARIĆ/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter