Ina ostavila istarske ribare na suhom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski ribari, od Savudrije do Vrsara, vec tri dana ne izlaze na more. Razlog je nestašica nafte. Naime, na dvije Inine benzinske postaje u Umagu i Porecu vec tri dana nema plavog dizela. Najbliža, a ujedno i jedina crpka na zapadnoj obali Istre koja uopce ima gorivo namijenjeno ribarima i poljoprivrednicima, a na kojoj bi ribari eventualno mogli dobiti gorivo jest ona u - Rovinju.

Umaški ribari s pravom su ljuti. Jedan od njih, Danilo Latin, kaže nam da razmišlja o tužbi protiv odgovornih. No, pitanje je tko je odgovoran. Je li to resorno ministarstvo, Vlada ili pak distributer goriva?

- Nama je plavi dizel zagarantiran odlukom Sabora i Vlade. Dakle, mi ga moramo moci kupiti. Ovo što nam se sada dogada je kao da tvornici iskljuce struju i zaustave citav pogon. Šteta je ogromna. Netko za to mora odgovarati, a nama tu štetu trebaju nadoknaditi, kaže Latin.

Obaveze ne praštaju

Ne želi procjenjivati koliko ribara zbog nedostatka goriva ne izlazi vec tri dana na more, ali napominje da ih na zapadnoj obali ima nekoliko stotina.

- Onemogucen nam je izlazak na more, ali nam zato ne praštaju obaveze koje moramo podmirivati prema državi. Njih cemo morati platiti bez obzira na to bili mi na moru i zaradivali ili smo privezani u luci, istice Latin.
Neki su ribari odlucili riskirati i u tankove tociti lož-ulje, za što bi mogli zaraditi kazne. No, pitaju se što im drugo preostaje. Ili da plate deset kuna po litri za "normalno" gorivo ili da privežu brod uz kraj, što ne žele uciniti.

Najviše pogodeni kocari

Tonci Trevižan, predsjednik Ceha ribara Istre, slaže se da je problem velik. Kaže da nedostatak goriva posebno pogada kocare, koji bi upravo sada svakodnevno trebali biti na moru. Kao da nemaju dosta problema s malim ulovima, kaže Trevižan, nego sada još moraju strepiti i zbog goriva. Nije zaboravio spomenuti i visoku cijenu plavog dizela, koja stalno raste i sada iznosi 5,72 kune po litri.

Ribari tvrde da im je na Ininim postajama u Umagu i Porecu receno tek da plavog dizela nema, a ne znaju ni kada bi se mogao pojaviti. Navodno je, prema saznanjima ribara, iz rafinerije izašlo neispravno gorivo, koje zatim nije moglo ici u distribuciju. U Ini to demantiraju.

"Zbog povecanih potreba tržišta i otežanog željeznickog prometa došlo je do problema u opskrbi plavim dizelom na podrucju Umaga i Poreca, no Ina cini maksimalne napore kako bi u najkracem roku omogucila normalizaciju opskrbe na svojim benzinskim postajama i svojim potrošacima u maloprodaji", šturi je odgovor koji su nam poslali iz te kompanije.

Tvrde da nije rijec o nestašici goriva, vec je problem nastao zbog rekonstrukcije željeznicke pruge na podrucju Rijeke, zbog cega se gorivo ne uspijeva na vrijeme dovesti do postaja u Istri. Nejasno, medutim, ostaje kako to da na Ininim postajama u Istri ne fali i drugog goriva, vec samo plavi dizel te zašto se on, ukoliko postoji problem sa željeznicom, ne distribuira cisternama.

Nedostatak goriva sigurno nije dobra vijest ni za poljoprivrednike na sjeveru Istre. Ribari iz Umaga nam svjedoce da je jedan poljoprivrednik iz Buzeta jucer došao u Umag kupiti plavi dizel, ali se morao kuci vratiti praznih ruku. U Istri je, inace, svega pet benzinskih postaja koje toce plavi dizel.

Osim onih u Umagu, Porecu i Rovinju, u Puli se plavi dizel toci na dvije postaje, na rivi i u Šijani. Jeftinije gorivo se svojedobno moglo kupiti i u marini Veruda, ali je ta postaja vec duže vrijeme zatvorena. (Piše Bojan ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter