Ina osigurala dodatni plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ina i njena tvrtka Prirodni plin uspjeli su poslije podne osigurati dodatni uvoz plina pa se ocekuje postupno ukidanje redukcije plina za velike industrijske potrošace uvedeno nakon privremenog smanjenja domace proizvodnje plina s polja na sjevernom Jadranu, izvijestili su iz Ine.

- Uspjeli smo riješiti dodatni uvoz prirodnog plina. Rijec je o dodatnim kolicinama plina iz madarskih izvora pa ce se od sutra prije podne postupno ukinuti redukcije plina trima velikim industrijskim potrošacima, HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji, izvijestili su iz Ine dodajuci da ce se iz istih izvora osigurati dodatne kolicine dok se ne riješi situacija na sjevernom Jadranu.

Naime, Ina je danas izvijestila da je zbog tehnickih poteškoca na plinskim poljima na sjevernom Jadranu privremeno smanjena domaca proizvodnja plina.

S obzirom na ekstremne vremenske uvjete u Hrvatskoj, došlo je do pada napajanja energijom INAgip-ovih platformi IKA A kao i s njom povezanih platformi, zbog cega šest od ukupno 16 proizvodnih platformi na sjevernom Jadranu privremeno nije u mogucnosti proizvoditi plin.

Zbog vala hladnoce u Hrvatskoj potrošnja plina je posljednjih dana povecana, a jucer je dosegnuta i rekordna dnevna potrošnja od 16,5 milijuna prostornih metara.

Inace, Hrvatska godišnje troši oko tri milijarde prostornih metara prorodnog plina, a oko 65 posto potreba zadovoljava se iz domacih izvora, dok se oko 35 posto potrebnih kolicina uvozi.

Jucer rekord u potrošnji struje

U Hrvatskoj je jucer ostvaren povijesni dnevni rekord potrošnje elektricne energije, dnevna potrošnja iznosila je 63.374 megavatsata (MWh), a u 19. satu zabilježeno je maksimalno vršno opterecenje od 3.193 megavata (MW), objavili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Time su, kako dodaju, premašeni rekordi ostvareni 16. prosinca 2010. kada je dnevna potrošnja bila 62.370 MWh, a maksimalno vršno opterecenje 3.118 MW.

U HEP-u su potvrdili da su im, nakon smanjenja proizvodnje plina na poljima u sjevernom Jadranu, smanjene isporuke plina, ali i istaknuli da to ne utjece na HEP-ovu proizvodnju.

Proizvodnja u termoelektranama prilagodena je drugim energentima, odnosno loživom ulju kao pogonskom gorivu, kažu.

Zbog snježnih nepogoda struje nema u pojedinim dijelovima Hrvatske, izvijestili su iz HEP-a na svojim internet stranicama.

Najviše šteta, kao i svake zime, trpi licko podrucje, gdje zaposlenici Elektrolike pokušavaju podizati stupove i vodice te privremenim rješenjima povezati mrežu i uspostaviti napon.

Po posljednjim podacima HEP-a, trenutno je teško stanje u zabacenim mjestima dalmatinskog zaleda, zametenim snijegom, nedostupnim mehanizaciji Elektrodalmacije, Elektre Šibenik i Elektre Zadar, a osobito je ozbiljno stanje bilo i na jugu Hrvatske, na neretvanskom i dijelu pelješkog podrucja, gdje su radnici Elektrojuga uz goleme napore danas ponovno uspostavili sustav napajanja.

Snježni zapusi zarobili su smjenske zaposlenike u hidroelektranama Miljacka, Jaruga i Golubic.

Za sada, tanki sloj leda, koji je prekrio Dravu pa i dovodne kanale hidroelektrana Varaždin, Cakovec i Dubrava, ne stvara im poteškoce, a u zapadnim hidroelektranama dogodio se kvar u rasklopnom postrojenju HE Senj, koji je ubrzo uspješno otklonjen, navode iz HEP-a.

Takoder isticu da, buduci da vremenska prognoza nije optimisticna, izvanredno stanje za radnike HEP-a na terenu ostaje i dalje.


Podijeli: Facebook Twiter