Ina obustavila sve poslove u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ina je danas izvijestila da privremeno obustavlja sve poslovne aktivnosti u Siriji. "Pridržavajuci se Odluke Vlade RH od 23. veljace o provodenju medunarodnih mjera ogranicavanja utvrdenih odlukom Vijeca Europske Unije od 1. prosinca 2011. u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, Ina je jucer obavijestila sirijsku nacionalnu naftnu kompaniju General Petroleum Company (GPC) o proglašenju 'više sile' vezano uz Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Hayan potpisan 1998. godine, te Ugovor o podjeli proizvodnje za blok Aphamia potpisan 2004. godine", priopceno je iz Ine.

Temeljem odluke Vlade RH, ali i ukupne sigurnosne situacije u Siriji, Ina nije u mogucnosti nastaviti svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije. Stoga su se ispunili uvjeti predvideni spomenutim ugovorima o proglašenju "više sile", odnosno o privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti u Siriji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti "više sile", isticu iz Ine.

Viša sila je pravni institut predviden ugovorom koji omogucuje suspenziju ili privremenu obustavu obveza i aktivnosti po ugovoru uslijed dogadaja koji su izvan kontrole ugovornih stranaka poput poplave, potresa, pobune, nemira, ratnog stanja i sl. Pozivanje na višu silu je regularan mehanizam koji ne znaci raskid ugovora i automatski izlazak iz projekta. Radi se o zaštitnom mehanizmu za ugovorne strane, ukoliko su nastupile nepredvidene okolnosti, kako bi se po proteku tih okolnosti moglo nastaviti s izvršavanjem ugovora bez štetnih posljedica po ugovorne strane, objašnjavaju iz Ine.

U Ini ne ocekuju ostvarenje prihoda ili svog udjela u proizvodnji od sirijskog projekta u predvidivoj buducnosti, odnosno do prekida "više sile".

Uzimajuci u obzir poteškoce pri naplati potraživanja od sirijske strane posljednjih mjeseci, Inini prihodi u poslovnom planu za 2012. vezani uz poslovanje u Siriji planirani su na konzervativan nacin. Stoga ova odluka nece ugroziti implementaciju drugih planiranih investicijskih projekata za ovu godinu, naglašavaju iz Ine.

Predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott istice kako je Sirija jedan od Ininih najznacajnijih projekata.

"No, zbivanja u toj zemlji vec duže vrijeme utjecu na redovite poslovne aktivnosti i mogucnost naplate naših potraživanja. Cilj je ove odluke ocuvati Inina ugovorna prava i obveze i u potpunosti se pridržavati Odluke Vlade RH", kaže Aldott izražavajuci zahvalnost svih zaposlenicima Ina grupe na njihovom predanom i profesionalnom radu u vrlo teškom okruženju u Siriji posljednjih mjeseci.

U Siriji od polovine ožujka prošle godine traju prosvjedi i sukobi, a EU je u rujnu prošle godine postrožila restriktivne mjere, a u prosincu i proširila opsega sankcija prema energetskom sektoru u Siriji.

Te su se sankcije odrazile i na poslovanje Ine u toj zemlji, pa je Ina u rujnu 2011. smanjila proizvodnju sirove nafte za 1,5 tisuca barela nafte (bbl), a u prosincu dodatno smanjila proizvodnju nafte i prirodnog plina za 1,3 tisuce barela ekvivalentne nafte (boe) na dan.

Uz to, Ina u Siriji ima i poteškoca u naplati potraživanja od sirijske strane. Ini tako nije placeno nekoliko mjesecnih racuna za ranije isporucene energente, a u normalnim je okolnostima tamo proizvedene energente mjesecno naplacivala 50 do 70 milijuna dolara.

Hrvatska je Vlada u cetvrtak, 23. veljace donijela odluku kojom se Hrvatska pridružuje i u svoj pravni sustav implementira sankcije EU prema Siriji, a iz Ine su isti dan objavili da ce u potpunosti poštovati tu odluku i nakon njene analize poduzeti sve potrebne korake u cilju uskladivanja svojih poslovnih aktivnosti u Siriji.


Podijeli: Facebook Twiter