Ina najavila promjenu cijena; poskupljenje 10-ak lipa

Ilustracija (Arhiva NL)
Ilustracija (Arhiva NL)

Ina je sinoć najavila da će od danas promijeniti cijene naftnih derivata, a u skladu s novim Zakonom o tržištu nafte i naftnih derivata te u skladu s rastom kotacija naftnih derivata na mediteranskom tržištu i kreiranjem tečaja dolara.

Za sada još nije poznato koliko bi točno derivati mogli poskupjeti, a neslužbeno se doznaje da bi to moglo biti desetak lipa.

- Stupanjem na snagu novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata s 20. veljače 2014. godine, a koji je propisuje formiranje cijena naftnih derivata sukladno tržišnim principima, Ina će 25. veljače promijeniti cijene u skladu sa spomenutim zakonom, priopćeno je iz Ine.

Navode da se, kao i do sada, za utvrđivanje cijena naftnih derivata koriste srednje dnevne kotacije naftnih derivata u USD/t objavljenih u Platt’s European Marketscan te srednji dnevni tečaj HNB-a za dolar za dan za koji je objavljena srednja dnevna kotacija naftnih derivata.

Vezano za konkretno tjedno razdoblje koje je uzeto u obzir, a temeljem kojeg se obavlja današnja korekcija cijena, iz Ine ističu da su kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 3,16 posto, dok su kotacije plinskih ulja na mediteranskom tržištu porasle za 2,40 posto. Tečaj kune u odnosu na dolar je ojačao (za 0,93 posto) u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

- Veleprodajne cijene naftnih derivata do daljnjeg će se mijenjati na tjednoj osnovi, dok će se maloprodajne cijene korigirati tjedno ili i češće u skladu s tržišnim kretanjima, navodi se u priopćenju Ine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter