Ina kod Vinkovaca otkrila novo nalazište nafte

Ilustracija, izvor: skyscrapercity.com
Ilustracija, izvor: skyscrapercity.com

Ina je danas objavila da je na naftnom polju Privlaka nedaleko od Vinkovaca otkrila novo nalazište nafte, na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad.

Na novoj bušotini proizvodnja bi mogla biti oko 600 barela na dan, rekao je izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju u Ini Želimir Šikonja. Bušotina se nalazi usred minski sumnjivog šumskog područja pa je pristup krajnje ograničen.

Iz Ine napominju da će preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnje na novootkrivenoj bušotini biti poznato nakon daljnjih ispitivanja.

"Nakon otkrića satelitskog naftnog polja bušotinom Selec-1 u siječnju 2011. godine te otkrića nafte na bušotini Hrastilnica-3 u srpnju ove godine, ovo je nastavak pozitivnih rezultata u istraživanju Panonskog bazena", ističe Šikonja. Najavio je i da će Ina za nekoliko tjedana početi bušiti novu bušotinu kod Antunovca na osječkom području, a do kraja godine i bušotinu Krunoslavlje-1 kod Beničanaca.

Podsjetio je da Hrvatska domaćom proizvodnjom može zadovoljiti 15 posto potreba za naftom i 60 posto potreba za plinom.

- Od 2009. do danas na ovom području imali smo četiri bušotine i sve su bile pozitivne, rekla je direktorica Službe istražnih projekata Ine Lilit Cota. Dodala je da je u Ininim planovima već i projekt nove bušotine Đeletovci-2 Zapad, čije bi bušenje moglo početi 2014. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter